Bogdan Chirieac explică ce urmărește Putin în Transnistria
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mai multe explozii au avut loc în Transnistria
Mai multe explozii au avut loc în Transnistria
Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a fost rugat să explice care este scopul pe care îl urmărește Vladimir Putin prin diversiunea din Tiraspol.

Bogdan Chirieac este de părere că ”rușii urmăresc să ocupe tot litoralul ucrainean al Mării Negre, trecând în Odessa și făcând joncțiunea cu Transnistria unde există un conflict înghețat de 31 de ani”.

Despre afirmația fostului consilier al lui Vladimir Putin conform căreia România s-ar pregăti să atace Republica Moldova pentru a anexa această țară și că ar fi sprijinită în acest demers de către NATO, analistul spune că nici nu merită comentată o astfel de aberație însă ”acest mod de propagandă, de a face propagandă, ne duce cu gândul la faptul că nimeni la Kremlin nu mai este rațional, acolo la vârf. Și-au pierdut uzul rațiunii. Deci astfel de aberații, efectiv nebunii, sunt făcute cu un scop. Cu scopul de a activa forțele ruse din Transnistria, aflată acolo de 31 de ani și de a implica și Republica Moldova în acest conflict”.

România, acuzată că vrea să atace Transnistria. Bogdan Chirieac: ”Este o provocare. O declarație dementă”

Legat de asemănarea acestui scenariu cu cel care a precedat invazia din Ucraina, Bogdan CHirieac a spus că: ”Nu se urmează un scenariu asemănător. Fără doar și poate ideea este că Rusia e interesată doar de Transnistria care, de facto, nu a mai fost niciodată după '90 sub administrația Chișinăului, sau dorește să ocupe întreaga Republică Moldova. Moldova nu are armată spre deosebire de Ucraina are însă graniță cu un stat NATO și UE, adică cu România. Și dacă ocupi Republica Moldova ce faci? [...] Deci cred că lucrurile acestea ar trebui să țină agenda liderilor din NATO și Uniunea Europeană. Chestiunea cu Transnistria este pusă în mod evident pe tapet și este extrem de îngrijorătoare nu doar pentru Republica Moldova ci și pentru NATO în ansamblul său”.

Analistul spune că nu trebuie să fin îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Transnistria dar trebuie să fim preocupați ”fiindcă pentru a-și duce la îndeplinire planul nebunesc, Putin trebuie să treacă de Odessa. Așa cum stau lucrurile acum, Armata Roșie nu câștigă în Ucraina, nu învinge, ci învinge în mod barbar, în stil nazist cu distrugerea întregului oraș. Vedeți Mariupol! Nu mai rămâne piatră pe piatră. Uciderea de civili nevinovați, inclusiv copii de bebeluși. Odessa e cu toate armele sus. Ucraina primește mult armament sofisticat din Occident și pregătire de specialitate. Deci eu nu văd Armata Roșie să treacă de Odessa. Dar dacă a trecut de Odessa, e o chestiune de zile până când se face joncțiunea cu Transnistria. Să vedem dacă vor ataca și restul Republicii Moldova”, a conchis Chirieac la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel