Boicot românesc împotriva companiei Electrolux. Apel de la sindicate
Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA
Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA
Confederaţia sindicală Cartel ALFA a decis lansarea unei campanii publice de boicotare a produselor Electrolux, cu scopul de a face cunoscut comportamentul companiei faţă de muncitorii săi, informează Agerpres. Într-o scrisoare deschisă semnată de preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, transmisă directorului fabricii Electrolux Satu Mare, Dietmar Blomer, preşedintele Cartel Alfa acuză dispreţul cu care compania tratează cererile legitime ale muncitorilor arătând că oferta companiei ignoră elementele de bază ale solicitării greviştilor.

"Având în vedere că lipsa de răspundere socială a angajatorului este determinantă - prin timpul îndelungat în care dialogul a fost blocat, presiuni permanente pe lucrători şi militanţi sindicali, procese juridice multiple - confederaţia Cartel ALFA a decis lansarea unei campanii publice de boicotare a produselor Electrolux, prin care facem cunoscut comportamentul companiei faţă de muncitorii săi şi solicităm colegilor din alte ţări să se solidarizeze în acest demers", se arată în document.

Sindicaliștii de la Electrolux au cerut o creştere de salariu în suma fixă de 350 lei net (2 lei pe oră), pe când conducerea a oferit doar o creștere procentuală care ar fi avantajat doar pe cei cu funcții de conducere. Pe de altă parte, organizaţia sindicală critică Electrolux pentru ceea ce numeşte "asigurarea asistenţei 'emoţionale' pentru grevişti (în absenţa şi chiar în detrimentul celei materiale) prin servicii de consiliere telefonică sau plata unor firme de avocatură care să oprească în justiţie conflictul.

Citește și: Grevă fără sfârșit! Companie străină, pusă la încercare de lucrătorii români

"Domnule director, modul în care vă comportaţi pare cel al unui stăpân de sclavi care doreşte să rămână stăpân de sclavi. Toate semnalele din partea lucrătorilor sunt că ei nu mai acceptă acest lucru, şi noi suntem alături de ei", se precizează în scrisoarea deschisă.

Conducerea fabricii Electrolux din Satu Mare a prezentat, marţi, o nouă ofertă salarială angajaţilor aflaţi în grevă de şapte săptămâni, aceasta vizând o creştere salarială de aproximativ 12,7% şi un bonus anual de prezenţă în valoare de 200 de lei.

Peste 400 de muncitori de la fabrica de maşini de gătit Electrolux din Satu Mare au intrat, luni, în cea de-a şaptea săptămână de grevă. Greva de la Electrolux a început în data de 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Potrivit sindicaliştilor, muncitorii cer o creştere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră. Circa 250 dintre aceştia au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), reclamând că nu au primit tichetele de masă pe luna anterioară. În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de contractul colectiv de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel