Borcanul pentru bacşiş din localuri este ilegal şi trebuie să dispară, anunţă şeful ANAF
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Borcan bacsis. Foto: Pexels.com
Borcan bacsis. Foto: Pexels.com
Şeful ANAF, despre bacşiş: Proprietarii de localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar.

Administratorii/proprietarii de localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal, a afirmat, miercuri, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, menţionând că Fiscul nu a efectuat încă verificări în acest sens.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă a făcut controale în acest sens, în condiţiile în care mai există restaurante unde se lasă bacşiş în cutiuţă.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. (...) ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva", a menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Potrivit acestuia, inspectorii ANAF vor face verificări dacă există sesizări în acest sens.

"Suntem obligaţi să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea poate să o facă angajaţii sau clienţii, dar şi eu, dacă am fost la un restaurant, nelocuind în Bucureşti - stau în chirie, întotdeauna dacă las bacşiş am grijă ca să plătesc cu cardul şi să trec suma respectivă pe card - şi peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă - şi chiar am verificat aşa, fără să ştie nimeni cine sunt. Am spus: 'Da, domnule, vreau să las, dar plătesc cu cardul'. Mi s-a trecut, mi s-a spus suma, deci el funcţionează. N-am întâlnit niciun local în care am fost eu, nu prea multe, recunosc, dar el funcţionează", a mai spus Lucian Heiuş.

Totodată, preşedintele ANAF a menţionat că nu ştie cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.

"Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare. Ştiţi că legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-şi facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacşişul respectiv, în funcţie de chelner, de bucătar. El se adună într-un singur cont, se plăteşte acel 10% pe el. Dar vă promit că la sfârşitul trimestrului, pentru că ştiţi că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârşitul lunii martie o analiză - şi să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacşişului", a mai spus şeful ANAF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel