Videanu se întoarce de unde a plecat

Autor: Adela Dumitru
Data publicării:
Adriean Videanu
Adriean Videanu
Adriean Videanu s-a întors pe cai mari în afacerile cu Primăria Capitalei, printr-un contract de peste 3 milioane de euro primit de la una din companiile nou înfiinţate de municipalitatea bucureşteană, la un deceniu de când bordurile din oraş aveau să-i poarte numele. Fostul parlamentar, primar şi ministru nu a renunţat între la timp la business-urile cu statul, dar înţelegerile din bani publici parafate de companiile sale, Titan Mar SA şi Marmosim SA, nu mai au anvergura din vremurile sale de glorie.

Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje SA a încheiat pe 10.09.2018 un acord cadru de 36 de luni pentru furnizarea de borduri granit, borduri piatră naturală şi piatră cubică, în urma unei licitaţii la care s-a înscris o singură firmă, care a şi fost declarată câştigătoare. Este vorba despre Titan Mar SA Chiajna, firmă deţinută de Adriean Videanu, care va încasa de la primăria condusă de Gabriela Firea 14.192.000 lei, fără TVA, echivalentul a circa 3,1 milioane de euro.

La scurt timp, pe 26.10.2018, a şi fost semnat un prim contract subsecvent, prin care Titan Mar SA a încasat 202.980 lei, fără TVA. Titan Mar SA are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 40,5 milioane de lei şi un profit de nici 900.000 lei, dar şi datorii totale impresionante, de 70,3 milioane de lei. Interesant este faptul că firma lui Videanu a declarat pentru anul trecut că nu are niciun angajat. Pe de altă parte, atrage atenţia şi evoluţia oscilantă a afacerilor Titan Mar SA.

Afaceri oscilante

În 2016, Titan Mar SA avea ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, cu afaceri de 40,7 milioane de lei şi pierderi de 4,2 milioane lei, cu 120 de angajaţi. Cu un an înainte, Titan Mar SA avea alt domeniu de activitate, acelaşi ca şi în prezent, declarând afaceri de 43,5 milioane lei şi un profit de 250.000 lei, cu 93 de angajaţi.

Citește și:

Adriean Videanu s-a mutat într-o nouă Carieră. De gabbrou

La fel de „nehotărâtă” este şi Marmosim SA Simeria, cealaltă firmă cunoscută a lui Adriean Videanu. Compania hunedoreană specializată în tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei a înregistrat în 2017 afaceri de 28,2 milioane de lei şi un profit de 960.000 lei, cu 185 de angajaţi, precum şi datorii de peste 11 milioane lei. Un salt remarcabil, după ce, cu doar un an înainte, Marmosim SA raporta pierderi de 11,4 milioane de lei, dar şi 297 de angajaţi.

Zeci de contracte fără licitaţie

Chiar dacă Adriean Videanu s-a retras din politica mare de aproape un deceniu, fostul ministru a continuat să facă afaceri cu statul. Până la bordurile de 14,2 milioane de lei pentru care a bătut palma recent cu Primăria Capitalei, Titan Mar SA apare în evidenţele SEAP cu opt contracte primite în intervalul mai 2017- februarie 2018, toate prin încredinţare directă, în valoare totală de 117.000 lei, fără TVA. O sumă insignifiantă, ce-i drept, faţă de anvergura afacerilor derulate de Videanu. Printre clienţii importanţi s-au numărat Camera Deputaţilor (marmură de Ruşchiţa de 21.1.20 lei, cumpărată în august 2017) şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (trepte din granit de 70.296 lei, achiziţionată în iulie 2017).

Pe de altă parte, Marmosim SA a primit 29 de contracte, din care 24 prin încredinţare directă în intervalul 2007- 2018, în valoare totală de circa 2 milioane de lei, fără TVA. Cei mai fideli clienţi au fost primăriile din Blaj şi Deva, dar şi instituţii ca Muzeul Brăilei sau Universitatea Politehnica Timişoara. Universitatea de pe Bega a avut şi cele mai de efect achiziţii de la Marmosim: coşuri de gunoi din andezit, la 950 de lei bucata, bănci cu picioare de andezit şi blat de lemn la 1.500 de lei bucata şi rastele pentru biciclete din andezit, la 1.300 de lei bucata.

Elena Udrea l-a îndepărtat de Băsescu

Adriean Videanu a fost, fără doar şi poate, unul dintre cei mai puternici politicieni români de după 1989, membru al Parlamentului între 1990 şi 2005, primar al Capitalei între 2005 şi 2008, vicepremier şi ministru în mai multe guverne, ultima dată al Economiei, între 2008 şi 2010. Până a prelua monopolul marmurei din România, în 1997, Videanu a făcut primii bani din comerţul cu bumbac şi produse petroliere. În 2004, când se pregătea să intre în Guvernul Tăriceanu, presa de specialitate îi estima averea la 30 de milioane de dolari, pentru ca, în 2009, aceasta să ajungă la 220 de milioane de dolari.

Deşi a fost considerat unul din apropiaţii lui Traian Băsescu, relaţia dintre cei doi a fost mai degrabă fluctuantă. Videanu l-a susţinut puternic pe fostul preşedinte, dar au existat şi tensiuni, generate, în principal, de ascensiunea Elenei Udrea în PD şi apropierea de PLD-ul lui Theodor Stolojan, care a dus la formarea PDL. Chiar şi aşa, Adriean Videanu a fost, alături de Vasile Blaga şi Radu Berceanu, cel mai puternic om din PDL, aceştia formând trio-ul rămas celebru BVB. Fostul politician a avut şi câteva aventuri penale şi acuzaţii de fraudă, în speţe precum „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica, gestiunea financiară a Primăriei Capitalei sau privatizarea Oltchim. În iunie 2018, Videanu a fost însă achitat în dosarul Romgaz, în care a fost judecat alături de fosta şefă DIICOT, Alina Bica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel