BRD, profit net de 326 milioane lei în primul trimestru din 2024. Scădere cu 4,61% față de aceeași perioadă din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul BRD din Piața Victoriei
Sediul BRD din Piața Victoriei
BRD - Groupe Societe Generale a anunțat că a înregistrat un profit net de 326 milioane lei în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 4,61% față de aceeași perioadă din 2023, când a obținut un profit net de 342 milioane lei.

În T1 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași perioadă din 2023, până la 985 milioane RON. Aceasta a fost susținută în principal de creșterea cu 6,8% în dinamică anuală a veniturilor nete din dobânzi, determinată de efectul pozitiv de volum, în timp ce impactul dobânzilor s-a inversat, având în vedere ratele mai scăzute ale dobânzii comparativ cu T1 2023 (media ROBOR 3M a scăzut de la 7,10% în T1 2023 la 6,11% în T1 2024).

Comisioanele nete au crescut cu 8,0% an/an, propulsate de veniturile mai mari din transferuri, carduri și activități pe piața de capital, precum și de contribuția sporită a angajamentelor extrabilanțiere, parțial temperată de veniturile mai scăzute aferente retragerilor la ghișeu, ca urmare a creșterii penetrării canalelor digitale și de contracția comisioanelor pentru conturile curente neincluse în pachete. Alte venituri au fost destul de stabile (comparativ cu un T1 2023 deosebit de dinamic), excluzând impactul limitat aferent unui provizion excepțional. 

După creșterea din primele două luni ale anului 2024, datorată noilor impozite și taxe indirecte, rata inflației a încetinit în martie 2024, revenind la nivelul de 6,6%. Totuși, rata medie a inflației din ultimele 12 luni a rămas ridicată, la 8,5%, exercitând în continuare presiuni asupra costurilor. Cu toate acestea, disciplina în ceea ce privește gestionarea costurilor, a limitat creșterea cheltuielilor generale la +4,2% an/an față de T1 2023. Creșterea cheltuielilor de personal cu +9,3% în dinamică anuală în T1 2024 a fost determinată de efectul prețurilor și beneficiilor sporite într-un context inflaționist, precum și de cel al unei piețe a muncii extrem de competitivă. . Contribuțiile cumulate estimate la Fondul de Garantare a Depozitelor și la Fondul de Rezoluție s-au redus la 43,1 milioane RON în 2024, de la 75,8 milioane RON în T1 2023. Impactul pozitiv al acestei reduceri a costurilor a fost aproape în întregime compensat în T1 2024 de aplicarea, începând din 2024, a noii taxe de 2% din cifra de afaceri (în valoare de 30,4 milioane RON pentru T1 2024, calculată și plătită trimestrial pe baza rezultatelor efective). Creșterea altor costuri reflectă în principal efortul IT continuu care sprijină progresul pe foaia noastră de parcurs digitală.

Profitul brut al grupului BRD a atins 455 milioane RON în T1 2024 (+6,5% comparativ cu T1 2023), iar raportul cost-venit a fost îmbunătățit prin efectul pozitiv al veniturilor (53,8% în T1 2024 față de 54,3% în T1 2023). 

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă, iar rata NPL se situează în jurul nivelului minim istoric, ajungând la 2,1% în martie 2024 (1,9% la sfârșitul anului 2023), în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante rămâne confortabilă (76,4% în martie 2024 față de 75,9% la sfârșitul anului 2023, la nivelul băncii). Costul net al riscului a înregistrat o alocare netă de provizioane de 54,3 milioane RON în T1 2024, comparativ cu alocarea netă de provizioane de 9,4 milioane RON în T1 2023, ce reflectă un nivel mai apropiat de cel caracteristic de-a lungul unui ciclu economic.

Toate cele de mai sus s-au tradus printr-un nivel înalt de profitabilitate în T1 2024, rezultatul net al grupului BRD ridicându-se la 326 milioane RON (față de 342 milioane RON în T1 2023) și la un nivel ridicat al ROE, de 14,5 % în T1 2024, transmit oficialii băncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....


pixel