Brexit. Britanicii încurcă tot mai rău planurile europenilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Până acum, parcă nimic nu a mers cum trebuie
Până acum, parcă nimic nu a mers cum trebuie
După ce Parlamentul britanic a respins marţi, pentru a doua oară, Acordul de retragere negociat de Londra cu Bruxelles-ul, concretizarea Brexitului este mai nesigură ca niciodată, scrie presa occidentală, enumerând principalele posibile scenarii. Mai sunt 16 zile înaintea datei stabilite pentru ieşirea Marii Britanii din UE. 

Scenariul 1. Brexit fără acord. Parlamentarii britanici votează miercuri dacă să aprobe sau să respingă o ieşire din UE fără acord, pe 29 martie. În cazul absenţei unui acord, Regatul Unit ar pune capăt, de pe o zi pe alta, unei perioade de 46 de ani de apartenenţă la UE, părăsind piaţa unică şi uniunea vamală fără o perioadă de tranziţie.

Acest scenariu, de care se tem mediile economice, ar provoca perturbări importante ale schimburilor dintre Regatul Unit şi UE. Numeroşi parlamentari britanici se opun unei astfel de perspective, dar anumiţi apărători fervenţi ai Brexitului consideră că ''absenţa unui acord este mai bună decât un acord prost".

Scenariul 2. Brexit se amână. Dacă deputaţii britanici refuză să părăsească UE fără acord, un nou vot va avea loc joi. Acesta vizează amânarea Brexitului pe o perioadă limitată de timp, pentru a permite noi consultări între liderii britanici şi cei europeni. Orice prelungire va trebui atent justificată, pentru că are nevoie de o aprobare în unanimitate din partea statelor UE.

Totuși, un consimţământ al liderilor europeni pentru redeschiderea discuţiilor pe marginea unui nou acord de retragere pare foarte nesigur, după concesiile făcute luni seara. "Nu va mai fi o a treia şansă", avertiza șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citește și BREXIT. Ultimatum pentru britanici

În cazul în care liderii europeni acceptă reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complică situaţia. "Marea temere a liderilor din cele 27 de state membre este să aprobe o amânare care în final nu ar servi decât întârzierii unui Brexit dur până la începutul verii", potrivit unui înalt responsabil european.

În cazul în care s-ar cere o amânare mai lungă, care să depăşească câteva săptămâni, "ar trebui să existe o justificare valabilă, cum ar fi organizarea de alegeri, a unui referendum sau modificarea poziţiei britanice", a adăugat aceeași sursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel