Brexit. Marea Britanie, într-un echilibru precar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Misiune dificilă pentru premierul Theresa May
Misiune dificilă pentru premierul Theresa May
Retragerea Regatului Unit din UE a fost amânată săptămâna trecută de liderii europeni printr-un acord care îi lasă timp premierului britanic Theresa May până pe 31 octombrie pentru a convinge parlamentul de la Londra să aprobe termenii Brexitului. May încă speră că Regatul Unit se va retrage din UE înainte de data dincolo de care ar avea obligaţia să participe la alegerile europene din luna mai, dar calendarul este foarte strâns.

Premierul conservator a luat decizia neobişnuită - şi nepopulară în interiorul propriului partid - de a intra în negocieri cu opoziţia laburistă pentru a încerca să găsească o variantă de acord privind Brexitul ce ar putea primi o susţinere majoritară în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul pe care May l-a convenit cu Bruxellesul. Aceste discuţii, iniţiate pe 3 aprilie, sunt aşteptate să continue săptămâna aceasta, deşi parlamentul este în vacanţă.

Laburiştii, care cer menţinerea unor relaţii post-Brexit cât mai strânse cu UE, cum ar fi de pildă o uniune vamală, afirmă că guvernul nu a făcut încă nicio concesie. Însă ministrul de externe Jeremy Hunt a susţinut luni că discuţiile sunt mai constructive decât par a fi. În ziua precedentă, ministrul pentru biroul cabinetului, David Lidington, a declarat că aceste discuţii nu vor putea dura prea mult şi că la revenirea parlamentului din vacanţă, pe 23 aprilie, ar trebui făcut un bilanţ al tratativelor.

Maxim o lună

Dacă nu se va putea ajunge la o înţelegere cu laburiştii, guvernul va trebui să supună Camerei Comunelor diferite opţiuni menite să identifice un plan viabil.

Dar, după 23 aprilie, Theresa May va avea la dispoziţie maxim o lună pentru a aplica toţi paşii unui asemenea plan, respectiv acordul liderilor europeni şi adoptarea şi implementarea legislaţiei necesare, ceea ce va fi foarte dificil dacă avem în vedere cât de divizată este Camera Comunelor în chestiunea Brexitului, deputaţii pro-Brexit dorind o ruptură clară de UE, iar cei proeuropeni relaţii cât mai strânse cu blocul comunitar.

Citește și Britanicii apreciază că Brexit-ul le-a afectat sănătatea mintală

În plus, pe 2 mai sunt programate alegeri parţiale locale şi regionale, al căror rezultat ar putea oferi o estimare asupra consecinţelor în planul popularităţii al eşecului Partidului Conservartor de a duce la capăt Brexitul aşa cum era stabilit. Un rezultat slab al conservatorilor la aceste alegeri ar putea spori presiunea asupra Theresei May de a demisiona, inclusiv din partea parlamentarilor eurosceptici din propria formaţiune. Totuşi, nu există niciun mecanism formal prin care deputaţii nemulţumiţi să o poată înlătura de la conducerea executivului fără să rişte şi posibilitatea unor alegeri anticipate sau preluarea guvernării de către laburişti.

Alegeri europarlamentare

Dacă Brexitul nu va fi efectiv până la alegerile europene, atunci Regatul Unit va trebui să participe la acest scrutin. Dacă nu participă şi Camera Comunelor nici măcar nu ratifică acordul de retragere, conform deciziei liderilor europeni, pe 1 iunie Regatul Unit va ieşi din UE fără un acord de retragere, ceea ce s-ar fi întâmplat pe 11 aprilie dacă la summitul european nu s-ar fi acceptat această nouă amânare a Brexitului, prevăzut iniţiat pentru 29 martie.

Conform aceleiaşi decizii, chiar dacă Regatul Unit ia parte la scrutinul european, această ţară va ieşi din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord. Dacă până atunci nu va fi convenit şi ratificat un acord de retragere, guvernul de la Londra va avea de ales între ieşirea din UE fără acord, solicitarea unei noi amânări a Brexitului sau chiar anularea părăsirii Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel