Brexit. Marea Britanie, într-un echilibru precar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Misiune dificilă pentru premierul Theresa May
Misiune dificilă pentru premierul Theresa May
Retragerea Regatului Unit din UE a fost amânată săptămâna trecută de liderii europeni printr-un acord care îi lasă timp premierului britanic Theresa May până pe 31 octombrie pentru a convinge parlamentul de la Londra să aprobe termenii Brexitului. May încă speră că Regatul Unit se va retrage din UE înainte de data dincolo de care ar avea obligaţia să participe la alegerile europene din luna mai, dar calendarul este foarte strâns.

Premierul conservator a luat decizia neobişnuită - şi nepopulară în interiorul propriului partid - de a intra în negocieri cu opoziţia laburistă pentru a încerca să găsească o variantă de acord privind Brexitul ce ar putea primi o susţinere majoritară în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul pe care May l-a convenit cu Bruxellesul. Aceste discuţii, iniţiate pe 3 aprilie, sunt aşteptate să continue săptămâna aceasta, deşi parlamentul este în vacanţă.

Laburiştii, care cer menţinerea unor relaţii post-Brexit cât mai strânse cu UE, cum ar fi de pildă o uniune vamală, afirmă că guvernul nu a făcut încă nicio concesie. Însă ministrul de externe Jeremy Hunt a susţinut luni că discuţiile sunt mai constructive decât par a fi. În ziua precedentă, ministrul pentru biroul cabinetului, David Lidington, a declarat că aceste discuţii nu vor putea dura prea mult şi că la revenirea parlamentului din vacanţă, pe 23 aprilie, ar trebui făcut un bilanţ al tratativelor.

Maxim o lună

Dacă nu se va putea ajunge la o înţelegere cu laburiştii, guvernul va trebui să supună Camerei Comunelor diferite opţiuni menite să identifice un plan viabil.

Dar, după 23 aprilie, Theresa May va avea la dispoziţie maxim o lună pentru a aplica toţi paşii unui asemenea plan, respectiv acordul liderilor europeni şi adoptarea şi implementarea legislaţiei necesare, ceea ce va fi foarte dificil dacă avem în vedere cât de divizată este Camera Comunelor în chestiunea Brexitului, deputaţii pro-Brexit dorind o ruptură clară de UE, iar cei proeuropeni relaţii cât mai strânse cu blocul comunitar.

Citește și Britanicii apreciază că Brexit-ul le-a afectat sănătatea mintală

În plus, pe 2 mai sunt programate alegeri parţiale locale şi regionale, al căror rezultat ar putea oferi o estimare asupra consecinţelor în planul popularităţii al eşecului Partidului Conservartor de a duce la capăt Brexitul aşa cum era stabilit. Un rezultat slab al conservatorilor la aceste alegeri ar putea spori presiunea asupra Theresei May de a demisiona, inclusiv din partea parlamentarilor eurosceptici din propria formaţiune. Totuşi, nu există niciun mecanism formal prin care deputaţii nemulţumiţi să o poată înlătura de la conducerea executivului fără să rişte şi posibilitatea unor alegeri anticipate sau preluarea guvernării de către laburişti.

Alegeri europarlamentare

Dacă Brexitul nu va fi efectiv până la alegerile europene, atunci Regatul Unit va trebui să participe la acest scrutin. Dacă nu participă şi Camera Comunelor nici măcar nu ratifică acordul de retragere, conform deciziei liderilor europeni, pe 1 iunie Regatul Unit va ieşi din UE fără un acord de retragere, ceea ce s-ar fi întâmplat pe 11 aprilie dacă la summitul european nu s-ar fi acceptat această nouă amânare a Brexitului, prevăzut iniţiat pentru 29 martie.

Conform aceleiaşi decizii, chiar dacă Regatul Unit ia parte la scrutinul european, această ţară va ieşi din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord. Dacă până atunci nu va fi convenit şi ratificat un acord de retragere, guvernul de la Londra va avea de ales între ieşirea din UE fără acord, solicitarea unei noi amânări a Brexitului sau chiar anularea părăsirii Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel