”Urmărim îndeaproape dezbaterea parlamentară din Regatul Unit. Solicităm Regatului Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai curând posibil şi în acest stadiu nu avem nimic nou de spus de la Bruxelles pentru nu există nimic nou de la Londra”, a semnalat la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas care a adăugat că renunțarea la taxa de 65 de lire sterline este singurul element nou adus în discuție de către Theresa May.
Chemată luni în faţa Camerei Comunelor pentru a prezenta un ”plan B” după ce deputaţii i-au respins acordul convenit cu Bruxelles-ul, premierul Theresa May şi-a manifestat dorinţa de a depăşi impasul din dosarul Brexitului printr-un demers care să urmărească obţinerea unor concesii din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte clauza de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, deşi până în prezent europenii au refuzat orice renegociere a acordului privind Brexitul respins săptămâna trecută de parlamentul britanic, refuz confirmat încă o dată marţi de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Miza este frontiera cu Irlanda
Theresa May le-a promis deputaţilor britanici că va accepta o implicare sporită a lor în procesul Brexitului şi că va fi ”mai flexibilă” în încercarea de a revizui clauza de ”backstop”, pe care ea a acceptat-o pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor.
Ea a menţionat că va examina propunerea avansată de ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, care a sugerat ca soluţie pentru ieşirea din impas limitarea aplicării clauzei de ”backstop” pentru cel mult cinci ani. Întrebat despre această chestiune, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a răspuns marţi că respectiva idee nu reprezintă o poziţie comună a celor 27 de state membre ale UE şi că nu crede că ea va avea un ”impact fundamental”.
Citește și: Complot împotriva lui May pentru controlul Brexit
Cât despre organizarea unui nou referendum pe tema Brexitului, premierul britanic a respins din nou această idee, despre care a spus că i-ar încuraja pe cei care doresc să divizeze Regatul Unit şi ar submina democraţia prin anularea referendumului desfăşurat în 2016. Theresa May a spus că nu poate exclude posibilitatea ca la 29 martie Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord. Însă deputaţii britanici adversari ai Brexitului au început să redacteze propuneri de amendamente la acordul avansat de Theresa May, prin care vor încerca să amâne Brexitul sau să transfere către Parlament controlul procesului de ieşire din UE pentru a o împiedica pe Theresa May să decidă un Brexit fără acord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.