Dolarul se menţine aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Moneda americană se menţine la...
''Acordul de retragere rămâne în continuare cel mai bun şi unicul acord posibil. Uniunea Europeană a spus aceasta în noiembrie, am spus-o în decembrie, am spus-o şi înaintea primului vot semnificativ din Camera Comunelor în ianuarie. Dezbaterea şi voturile de ieri din Camera Comunelor nu schimbă acest lucru'', a punctat Juncker într-o intervenţie în faţa Parlamentului European (PE).
Votul dat marţi în parlamentul britanic ''a mărit riscul unei retrageri dezordonate'' a Regatului Unit din UE, a mai spus Juncker, estimând totodată că cele 27 de state ale UE trebuie să fie pregătite pentru ''toate scenariile, inclusiv pentru cel mai rău''.
În şedinţa desfăşurată marţi la Londra în Camera Comunelor, deputaţii britanici au respins amendamentele avansate de opoziţia laburistă şi de adversari ai Brexitului din Partidul Conservator, prin care aceştia au încercat să transfere de la guvern către parlament deciziile privind continuarea procesului de ieşire din UE. A fost de asemenea respins şi amendamentul care admitea un Brexit fără acord, dar a fost aprobat cel prin care se cer concesii Bruxelles-ului în privinţa clauzei de ''backstop'', care să fie înlocuită, conform amendamentului aprobat, cu ''aranjamente alternative''.
Citește și Amânarea Brexit-ului este iminentă
Premierul Theresa May a acceptat anul trecut mecanismul de ''backstop'' (plasă de siguranţă) pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord va fi aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor pe 15 ianuarie.
Europenii, din ce în ce mai hotărâți
Juncker a menţionat în intervenţia sa în faţa PE că atât Londra cât şi Bruxelles-ul au subliniat că nu doresc revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord şi nici reîntoarcerea la ''vremuri mai obscure'' din trecut. Prin urmare, el a insistat că, pentru a evita un asemenea ''risc'', este nevoie de o ''reţea de securitate'', făcând astfel referire la mecanismul de ''backstop''. ''Nu dorim să folosim această reţea de securitate, dar, pe de altă parte, nicio reţea de securitate nu poate fi cu adevărat sigură dacă ea poate fi retrasă în orice moment'', a argumentat Juncker, afirmând că frontiera irlandeză este şi frontiera UE, prin urmare ea este prioritatea blocului comunitar.
După dezbaterea de marţi din parlamentul britanic (Camera Comunelor), a continuat Juncker în discurs, am aflat că acesta este ''împotriva multor lucruri'', cum ar fi un Brexit fără acord ori mecanismul de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, dar UE încă nu ştie ''exact pentru ce este favorabilă Camera Comunelor'', a remarcat mai departe preşedintele Comisiei Europene.
Într-o primă reacţie după declaraţia lui Juncker, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a amintit că aceasta din urmă a atenţionat că renegocierea acordului cu Bruxelles-ul nu va fi uşoară, în condiţiile în care oficialii europeni au respins orice redeschidere a acestui acord pentru noi discuţii.
Citește și:
BREXIT în impas. Londra vrea renegocierea acordului, UE refuză
''(Theresa May) a spus clar că nu va fi un proces uşor şi că din partea UE va exista o rezistenţă faţă de redeschiderea acordului de retragere (...) Datele sunt foarte clare: UE spune că vrea ca Regatul Unit să se retragă cu un acord, noi la rândul nostru dorim un acord, acordul la care am ajuns cu UE a fost respins de parlament la o diferenţă de 230 de voturi, aşadar va trebui să facem schimbări în acord pentru ca el să obţină sprijin parlamentar'', a indicat purtătorul de cuvânt britanic, citat de agenţia Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda americană se menţine la...
Institutul Naţional de...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Grupaj de știri.
Această ajustare reflectă...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Preşedintele interimar al PNL,...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...
Ungaria caută o soluție pentru...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.