Oficiali guvernamentali de rang înalt se așteaptă ca Rusia să restricționeze livrările de gaze către Europa dacă Occidentul își va pune în aplicare amenințarea de a impune sancțiuni.
Înalții oficiali spun că nu există un risc direct de penurie de gaze, dar conflictul ar împinge prețurile de la actualele maxime istorice la noi niveluri record. "Spre deosebire de unele țări, Marea Britanie nu importă aproape deloc gaz rusesc", a declarat un oficial. "Dar, la fel ca toate țările, suntem expuși la creșterea prețurilor cu ridicata, ceea ce ar fi o problemă semnificativă dacă Rusia ar restrânge și mai mult furnizarea", notează The Times.
Aproximativ jumătate din livrările de gaze britanice provin din Marea Nordului și o treime prin conducte din Norvegia. Restul constă aproape în întregime în importuri de gaze naturale lichefiate (LNG), care ajung în Marea Britanie pe mare.
Dependența energetică și interconexiunile economice
Teama este că livrările de GNL, în special, ar putea fi supuse unor creșteri uriașe de preț, deoarece sunt vândute celui care oferă cel mai mult, navele schimbând chiar direcția în mijlocul drumului pentru a vinde pe piețele cele mai profitabile.
Europenii, salvați de gazele americanilor. Prețul înregistrează cea mai lungă scădere
Alte țări europene sunt mult mai dependente decât Marea Britanie de gazul rusesc. Aproximativ 40% din aprovizionarea Germaniei provine din Rusia, în timp ce țări precum Suedia și Finlanda sunt aproape în întregime dependente.
Avertismentele au venit în timp ce vicepremierul Dominic Raab a recunoscut riscul "semnificativ" al unei invazii rusești în Ucraina și a amenințat cu sancțiuni economice ca răspuns. "Lumea trebuie să fie cu ochii pe acest lucru și să fie foarte clară cu președintele Putin că nu va face acest lucru fără costuri, că va exista un preț", a declarat el pentru BBC.
"Un preț în ceea ce privește apărarea viguroasă pe care ne-am aștepta ca ucrainenii să o facă, dar și costul economic prin sancțiuni, care sunt, desigur, mai eficiente dacă comunitatea internațională vorbește pe o singură voce sau cel puțin cu un consens larg".
Cât de mult gaz primește Marea Britanie de la Rusia
Marea Britanie nu are legături directe de gazoducte cu Rusia, dar primește transporturi de gaz natural lichefiat rusesc (GNL). În 2020, Rusia a reprezentat 12% din importurile de GNL ale Marii Britanii, sau 5% din totalul importurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...