Britanicii urmează exemplul americanilor și pleacă din Ucraina. Știu ei ceva!

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Kiev, capitala Ucrainei
Kiev, capitala Ucrainei
La câteva ore după ce Washingtonul a cerut familiilor diplomaților americani care lucrează în Ucraina să părăsească această țară, Londra a anunţat luni retragerea unei părţi a personalului ambasadei britanice de la Kiev în faţa "ameninţării tot mai mari" a Rusiei, potrivit Ministerului de Externe, relatează agențiile de presă. 

"Unii membri ai personalului ambasadei" şi rudele lor "părăsesc Kievul ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei", a precizat sursa menționată mai sus, subliniind că misiunea diplomatică a Regatului Unit "rămâne deschisă şi va continua să îşi îndeplinească sarcinile esenţiale".

Rusia este acuzată de Occident că a masat zeci de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său. Kremlinul neagă orice intenţie belicoasă faţă de Kiev, dar leagă o dezescaladare a tensiunilor de tratate garantând mai ales neextinderea NATO, în special la Ucraina.

Într-o primă reacție la deciziile SUA și Marii Britanii, Ucraina le-a calificat drept "premature" şi "exagerate". "Respectând dreptul altor state de a asigura securitatea ambasadelor lor, considerăm aceste măsuri ca fiind premature și exagerate, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, într-un comunicat.

După cum amintește AFP, din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele Kievului şi separatiştii proruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi Kremlinul.

Citește și Dacă va fi RĂZBOI. În plan economic, urmările vor fi DEZASTRUOASE

În ciuda tensiunii actuale, "situaţia de securitate nu a suferit nicio schimbare radicală în ultima vreme: ameninţarea cu noi valuri de agresiune rusă a rămas constantă din 2014, iar acumularea de trupe ruseşti la graniţa (ucraineană) a început deja în aprilie trecut", a argumentat Nikolenko.

El a cerut "păstrarea calmului", în timp ce a denunţat "eforturile" Moscovei de "destabilizare a situaţiei interne din Ucraina". La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat luni că nu vede niciun motiv să "dramatizeze" tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează acum să urmeze exemplul Statelor Unite în ceea ce priveşte rechemarea familiilor diplomaţilor, notează și agenția Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Elena Cristian
Garnizoana Bacău / Foto: MApN
Energie electrică / Foto: Freepik
România intră în Schengenul terestru de la 1 ianuarie

România intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025

România a obținut astăzi un acord crucial pentru...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
CET Sud
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Fosta uzină Laminorul
Bursa de la București
Pașaport SUA / sursa foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Capitoliul / FOTO: Freepik

Economia SUA, creștere solidă în trimestrul al treilea

Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...

BVB

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...

Gaze
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
Avocat / FOTO: Freepik

Soarta TikTok în Statele Unite se joacă pe 6 decembrie

Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...

Războiul înghite mulți bani
Marius Budăi
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Posibile probleme cu încălzirea
iPhone
Ședință de Guvern / gov.ro
Bani / Foto: DCBusiness

pixel