Britanicii vând Ucrainei roboți pentru câmpul de luptă

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Companiile din industria armamentului au profituri mari
Companiile din industria armamentului au profituri mari
Firma britanică de apărare QinetiQ Group Plc spune că războiul din Ucraina stimulează vânzările de produse de aplărare, inclusiv de roboți pentru câmpul de luptă, în timp ce cererea pentru cea mai recentă tehnologie militară ajută afacerea în general. 

Statele Unite au crescut comenzile pentru robotul Talon, conceput în principal pentru eliminarea bombelor, dar utilizat și în recunoaștere și în alte roluri, a declarat directorul executiv Steve Wadey într-un interviu. Marea Britanie a crescut achizițiile în domeniul comunicațiilor securizate care oferă legături supercriptate către linia frontului. 

Wadey, care a vorbit joi, după ce QinetiQ, cu sediul la Londra, a raportat un salt de 18% în comenzile din primul semestru, a declarat că nu poate comenta dacă achizițiile au vizat aprovizionarea directă a forțelor de apărare din Ucraina.

Succesul Kievului în lupta împotriva unei armate rusești care deține un avantaj numeric în ceea ce privește efectivele și armamentul a întărit, de asemenea, importanța punerii în teren a unor sisteme de ultimă generație în domenii precum supravegherea, consolidând interesul pentru suita de produse bazate pe tehnologie a QinetiQ, a declarat directorul general.

"Țările și-au dat seama că au nevoie de avantajul tehnologic", a declarat Wadey prin telefon. "Așa că se uită la următoarea generație disponibilă".

QinetiQ este, de asemenea, un jucător cheie în dezvoltarea primei arme laser de mare putere din Marea Britanie, care a fost recent supusă unor teste de tragere.

Fasciculul de energie DragonFire a fost testat la centrul de cercetare militară Porton Down din Anglia, lovind ținte cu rază lungă de acțiune cu o precizie precisă, a declarat Ministerul Apărării la 8 noiembrie. QinetiQ furnizează laserul pentru acest dispozitiv.

Citește și:

Reducerile energetice rusești vor costa Moldova peste un miliard de dolari

Reducerea livrărilor rusești și atacurile aeriene din Ucraina vor costa Moldova peste un miliard de dolari în această iarnă pentru a acoperi costurile suplimentare cu energia, potrivit unui proiect de document. Suma se ridică la 8% din una dintre cele mai sărace economii din Europa. 

Proiectul de 19 pagini, care urmează să fie prezentat diplomaților și liderilor străini înainte de o conferință de sprijin pentru Moldova, care va avea loc la 21 noiembrie la Paris, descrie o campanie susținută a Moscovei și a unor "grupuri criminale" locale pentru a doborî guvernul pro-occidental al națiunii situate între Ucraina și România, prin alimentarea tulburărilor. 

Așa-numitul document neoficial plasează costurile la 1,1 miliarde de euro (1,1 miliarde de dolari) și spune că Moldova va avea nevoie de aproximativ 450 de milioane de euro în ajutor extern pentru a acoperi deficitul bugetar, pentru a proteja consumatorii și pentru a susține națiunea în timpul sezonului de încălzire. De asemenea, se solicită ajutor militar pentru a-și consolida apărarea slabă, după ce rachetele rusești au început să traverseze spațiul aerian al Moldovei.

Documentul, consultat de Bloomberg, schițează o situație economică dezastruoasă, inclusiv o creștere de șapte ori a prețurilor la gaze, o cvadruplare a costurilor energiei electrice și o inflație de 34%. Veniturile medii reale au scăzut cu 12% în primul trimestru din 2022, chiar înainte de ultima criză energetică, se arată în document. 

Într-un interviu, ministrul de externe Nicu Popescu a descris estimarea costurilor ca fiind un calcul guvernamental "fluid", deoarece acțiunile viitoare ale Rusiei și prețurile energiei pe piețele europene sunt imprevizibile. 

Începând cu luna noiembrie, bombardarea de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei și înjumătățirea exporturilor de gaze naturale către Republica Moldova au eliminat fluxurile din sursele anterioare de electricitate importată de această țară. Importurile din România reprezintă aproximativ 80% din consumul curent al Republicii Moldova, restul fiind produs pe plan local. 

Rolul Rusiei

"Acestea sunt acțiuni planificate în mod deliberat", menite să destabilizeze Republica Moldova, a declarat Nicu Popescu pentru Bloomberg și a adăugat că au fost "menite să vizeze și să slăbească securitatea energetică a Republicii Moldova, dar odată cu aceasta, întreaga funcționare a economiei moldovenești și a sistemului politic".  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel