”Brokerul lui Putin”, gata din nou de acțiune. Ce ar putea pune la cale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Putin și-a întâmpinat oamenii de încredere
Putin și-a întâmpinat oamenii de încredere
Închis în Statele Unite, creierul unei scheme de înșelăciune prin intermediul căruia a furat de pe Wall Street aproape 93 de milioane de dolari, a revenit în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri ruși care a permis eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich.

Vladislav Klyushin, ”brokerul lui Putin”, potrivit unei anchetei CNBC, este unul dintre soldații războiului rece financiar, care s-a intensificat de la invadarea Ucrainei.

Este o poveste de spionaj pe care Evan Gershkovich, jurnalistul de la Wall Street Journal, închis timp de 16 luni în Rusia și condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj, ar fi putut să o scrie înainte de a fi scos din închisoare, pe 1 august.

Arestat la coborârea din avion

Antreprenorul Vladislav Klyushin, în vârstă de patruzeci de ani, a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în sectorul securității cibernetice. Compania sa, M-13, cu sediul la Moscova, a oferit servicii companiilor și administrațiilor care doreau să se protejeze împotriva hackerilor. Printre clienți s-au aflat guvernul și președinția Rusiei. În același timp însă, el a spionat informații confidențiale ale întreprinderilor din alte țări, inclusiv ale celui mai mare centru financiar, Wall Street. Echipa lui a făcut avere pe Wall Street.

Arestat la coborârea din avionul privat care l-a adus în stațiunea luxoasă Sion din Elveția în martie 2021, el a fost extrădat în Statele Unite 9 luni mai târziu. Apoi a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru rolul său cheie în piratarea datelor unor grupuri precum Tesla și Snapchat. Creierul acestei fraude bursiere a fost însă eliberat din închisoare de Vladimir Putin, prin ușa din față. Ca și alți compatrioți ai săi închiși în Statele Unite, a beneficiat de un schimb de prizonieri cu Evan Gershkovich.

Conform documentaruui CNBC, regizat de Eamon Javers, „brokerul lui Putin” este din nou liber în țara natală, pe care complicele său Ivan Yermakov nu a părăsit-o, care a trecut mai întâi prin  serviciile secrete înainte de se lansa în hacking. Interviat de respectivul post de televiziune, alt fost membru al FSB, afirmă că Vladislav Klyushin nu este un caz izolat. ”Nici pe departe”, asigură el. Hackerii și personalul de informații lucrează cu asentimentul Kremlinului pentru a destabiliza bursa de pe Wall Street.

Domeniul financiar și piețele americane sunt constituie unul dintre câmpurile de luptă în conflictul fără milă dintre cele două puteri. De la războiul din Ucraina și de la sancțiunile financiare care i-au fost impuse, Rusia vrea răzbunare, lansând lovitură după lovitură. Iar în această bătălie, Kremlinul poate conta pe o armată de pirați dedicați trup și suflet acestei misiuni. În plus, membrii acestui grup au voie să fure, și pentru ei, indiferent cât, în detrimentul inamicului, Statele Unite, ridiculizând și destabilizand în același timp mari companii emblematice. 

De la Madoff la Putin

Vladislav Klyushin a marcat o dublă lovitură. În 2 ani și 9 luni (ianuarie 2018 - septembrie 2020), tranzacțiile privilegiate, efectuate de grupul de hackeri din care făcea parte, a generat un randament de 900%, în timp ce Wall Street a crescut doar cu 25% în aceeași perioadă. Și-au băgat în buzunar aproape 93 de milioane de dolari, din care o treime au fost pentru Klyushin. Puținii investitori care doreau să profite de această strategie financiară foarte profitabilă și aparent legală au fost nevoiți să îi returneze 60% din profiturile lor.

Cei 4 pirați au donat o parte din profit apropiaților lui Putin sau chiar lui însuși? Departamentul de Justiție al SUA nu a făcut nicio dezvăluire în acest sens. Niciuna dintre persoanele intervievate de CNBC nu a dorit sa comenteze cazul presedintelui rus si posibila implicare a acestuia în afacere. Justiția l-a acuzat pe Klyushin că a adus atingere piețelor americane prin denaturarea regulilor jocului datorită insider trading pe care l-a practicat.

În slujba elibaratorului său

Au fost vizate cu precădeere companiile Toppan Merrill și Donnelley, ale căror activități sunt deosebit de sensibile. Ele strâng informații financiare de la companiile listate pentru a le formata, făcându-le conforme cu cerințele organului de supraveghere a pieței, Securities and Exchange Commission (SEC). Astfel, ele dispun, pentru câteva ore, de o adevărată comoară: rezultatele firmelor americane care urmează să fie anunțate ulterior, după închiderea bursei de pe Wall Street.

Dar, exagerat de încrezător, Klyushin a făcut greșeli, cum ar fi comentariile sale prea explicite asupra aplicației de mesagerie Threema. De asemenea, a plătit computerele în bitcoin, fără să se deranjeze să acopere urmele acestui crypto trasabil. O eroare de care a profitat B.J.Kang, unul dintre agenții FBI din cazul Madoff, cooptat să descâlcească acest jaf internațional, sensibil pentru că era legat de Rusia. Acum, înapoi acasă, Vladislav Klyushin va întoarce favoarea eliberatorului său, punându-se în slujba unui nou război rece? El va putea găsi foști membri ai M-13, căutați de justiția americană, dar în siguranță în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel