Bruxelles amenință Google cu ”desființarea”. Comisarul Vestager s-a săturat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este un demers cu final incert
Este un demers cu final incert
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a atacat imperiul gigantului american în tehnologia publicitară.

Bruxelles-ul atacă Google chiar în inima modelului său economic. Astăzi, 14 iunie, Margrethe Vestager, vicecomisarul Comisiei Europene, responsabil cu probleme de concurență, a anunțat depunerea unei plângeri împotriva gigantului american pentru abuz de poziție dominantă în domeniul publicității online. „Suntem îngrijorați de faptul că Google a denaturat ilegal concurența în industria adtech”, a spus ea într-o conferință de presă.

Această plângere vine în urma unei investigații deschise în 2021 în privința firmei californiane. Agenția Google, DoubleClick, se regăsește pe multe link-uri din lanțul de publicitate online. Ajută atât site-urile web să-și vândă spațiul publicitar, cât și agenții de publicitate să ocupe aceste spații. Jucând ca intermediar, Google este astfel acuzat că a acaparat prea mult spațiu și că împiedică apariția unei oferte concurente. „Google deține o poziție dominantă în ambele extremități ale industriei adtech. Iar investigația noastră a arătat că Google a putut astfel profita de această situație pentru a abuza de poziția sa dominantă pe piață, în special prin perceperea unor cheltuieli considerabile din partea editorilor”, a spus Margrethe Vestager.

Amenințara 

Plângerea depusă marchează începutul unui lung drum procedural, care ar putea dura ani de zile și cu un rezultat incert. Comisia Europeană a declarat că este pregătită să forțeze Google să vândă o parte din imperiul său de tehnologie de publicitate dacă autoritățile de reglementare consideră că o schimbare de comportament nu va fi suficientă pentru a rezolva problema concurenței. „Vânzarea afacerii de tehnologie publicitară a Google nu a putut fi exclusă. Nu vedem astăzi nicio alternativă pentru a rezolva problema concurenței”, a afirmat astfel Margrethe Vestager.

În urmă cu câteva luni, Departamentul de Justiție al SUA a depus o plângere similară împotriva Google, recomandând companiei să-și separe diferitele domenii pe care le gestionează. Astfel de fragmentări în rândul giganților tehnologici sunt rare, cel mai bun exemplu fiind ruperea monopolului AT&T în urmă cu patru decenii. 

Ținta preferată a autorităților antitust

Nu este prima dată când Google trebuie să răspundă la acuzațiile formulate de Bruxelles. Grupul american a fost deja condamnat de trei ori în trecut. În 2022, de exemplu, Google a fost obligat să plătească o amendă de 4,1 miliarde de euro către Uniunea Europeană pentru abuz de poziție dominantă în sistemul său de operare Android.

În primul trimestru al anului 2023, activitățile de vânzare de publicitate online ale Google au reprezentat 14% din veniturile din publicitate ale companiei (sau 10% din veniturile din perioada respectivă). În urmă cu câteva zile, șeful Google Sundar Pichai a pornit într-un turneu important prin Europa, stabilindu-se la Bruxelles pentru câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel