Bruxelles-ul pregătește șocul simplificărilor pentru companii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Miza este mare / Ilustrație: DCBusiness
Miza este mare / Ilustrație: DCBusiness
Un proiect de anvergură care promite dezbateri tumultuoase.

Comisia Europeană a dezvăluit modul în care intenționează să implementeze „șocul simplificărilor” promise companiilor. În culise însă, dezbaterile sunt aprinse între lobby-uri, statele membre și grupurile politice din Parlamentul European cu privire la măsurile ce trebuie adoptate.

Au fost prezentate direcțiile prin care Executivul comunitar vrea să pună acest plan în aplicare. Miza este uriașă, deoarece simplificarea este considerată unul dintre „instrumentele” esențiale pentru ca UE să redevină competitivă pe scena mondială. Recent, rapoartele Draghi și Letta au evidențiat decalajul economic alarmant al Europei în raport cu Statele Unite și China. În plus, Donald Trump a promis deja o dereglementare masivă.

Deși crucială, simplificarea se anunță… complicată. Este gluma cel mai des auzită pe coridoarele puterii de la Bruxelles în această perioadă, având în vedere cât de controversat este subiectul. În culise, lobby-urile, statele membre și grupurile politice din Parlamentul European se confruntă deja în privința măsurilor care ar trebui adoptate.

Presiune maximă asupra Comisiei

Presiunea este imensă pentru Valdis Dombrovskis, care, ironia sorții, trebuie acum să demonteze legi pe caare el însuși le-a promovat și susținut. „Europa nu poate continua ca până acum, trebuie să luăm măsuri decisive pentru a elibera companiile și a le permite să își atingă întregul potențial”, a declarat comisarul european pentru Economie și Simplificare. El a subliniat că „reglementările sunt considerate un obstacol pentru investiții de către peste 60% dintre companiile din UE, iar 55% dintre IMM-uri semnalează povara administrativă drept cea mai mare provocare a lor”.

Pachete „omnibus” pentru simplificare accelerată

O mare parte a acestui plan se va baza pe așa-numitele „pachete omnibus”, care vizează simplificarea mai multor texte legislative simultan, pentru a accelera procesul. Primul astfel de pachet, ce va include reglementările privind raportarea în domeniul finanțelor durabile, obligațiile de diligență ale companiilor față de subcontractanți și taxonomia, va fi prezentat pe 26 februarie.

Un al patrulea text ar putea fi adăugat: cel privind taxa pe carbon la frontieră, un subiect extrem de controversat, mai ales în Franța. Se discută despre o posibilă relaxare a cerințelor pentru micii importatori, însă în prezent acest aspect generează diviziuni în cadrul Comisiei. Recent, comisarul european pentru Climă, Wopke Hoekstra, a surprins afirmând într-un interviu pentru Financial Times că „peste 80% dintre companiile eligibile ar putea fi exceptate”, deoarece „mai puțin de 20% dintre ele sunt responsabile pentru peste 95% din emisii”.

Un nou pachet omnibus pentru întreprinderile mijlocii

Un alt pachet omnibus, programat pentru mai târziu, vizează crearea unui statut special pentru întreprinderile de dimensiune medie, menit să reducă „povara reglementară, astfel încât IMM-urile să întâmpine mai puține obstacole pe măsură ce cresc”, a precizat Comisia Europeană.

Executivul de la Bruxelles a anunțat deja că intenționează să reducă cu 25% sarcinile administrative pentru companii și cu 35% pentru IMM-uri. Ursula von der Leyen a promis, de asemenea, măsuri care să permită firmelor „să economisească peste 37 de miliarde de euro pe an” în următorii cinci ani.

Alte reforme în pregătire

Și nu se oprește aici. Sunt planificate și alte pachete:

- Un pachet legislativ privind investițiile, care să faciliteze implementarea programului InvestEU și a fondului european pentru investiții strategice.
- Un pachet pentru simplificarea Politicii Agricole Comune, așteptat în al doilea trimestru, după măsurile preliminare adoptate în 2024.
- Un „pachet digital”, ce va include simplificarea legislației privind securitatea cibernetică.
- Un posibil pachet omnibus în domeniul apărării, pentru a sprijini obiectivele de investiții ce vor fi stabilite în viitorul Carte Albă a UE, programată pentru luna martie.

Dezbateri aprinse

„Nu este vorba despre dereglementare, ne menținem standardele sociale și de mediu ridicate”, a insistat Valdis Dombrovskis. „Vom încerca să atingem aceste obiective într-un mod mai eficient și mai puțin costisitor.”

Declarația sa nu este întâmplătoare. În Parlamentul European, dezbaterile sunt deja intense între susținătorii unei simplificări puternice și cei din dreapta și extrema dreaptă, care vor să folosească această oportunitate pentru a dereglementa complet, în special legislațiile din tot mai contestatul Pact Verde European. Acest pact are ca obiectiv atingerea neutralității climatice până în 2050.

În același timp, în timp ce multe companii și legislatori au criticat dur reglementările UE pentru pierderea competitivității continentului, altele, precum Nestlé, Ferrero și Unilever, apără legislațiile privind finanțele verzi.

O reconciliere dificilă, dar necesară

La nivelul statelor membre, Franța și Germania fac presiuni pentru măsuri de amploare în toate domeniile, ceea ce provoacă furia stângii și a ONG-urilor. În concluzie, găsirea unui compromis final va fi extrem de dificilă.

Și totuși, va fi inevitabilă. Indiferent de propunerile Comisiei, acestea vor trebui să fie aprobate de Parlamentul European și de cele 27 de state membre pentru a deveni realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Foto: pexels.com

Record istoric: Cât mai costă o duzină de ouă în SUA?

Prețurile ouălor din Statele Unite au atins un nivel...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Rubla rusească
Benzinărie
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Sancțiuni fără efect? Rusia continuă să pompeze petrol

Este concluzia Agenției Internaționale pentru Energie.

Miza este mare / Ilustrație: DCBusiness
Premierul Keir Starmer / FOTO: Wikipedia
New Glenn / FOTO: Wikipedia
Inteligență artificială / FOTO: Freepik
Comisia Europeana
Bucuresti / Foto: Oana Pavelescu
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Comisia Europeană, clădirea Berlaymont / Foto: PE
ANAF / Foto: DCBusiness

Închiriezi un apartament? ANAF impune noi reguli

Începând cu 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile...

Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știrile dimineții: economie, reguli fiscale și schimbări...

Vladimir Putin și Donald Trump, în 2017, în Vietnam / Foto Kremlin.ru.jpg
Dezvoltatori
Un bărbat de culoare se uită la vitrine frigorifice goale / Foto: Unsplash
Indici bursieri
Ședință de Guvern / gov.ro

pixel