BT a acordat cu 26% mai multe credite în primele trei luni ale anului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Transilvania
Banca Transilvania
Banca Transilvania a acordat, în primele trei luni ale acestui an aproape 74.000 de credite noi, cu 26% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în valoare de 5,2 miliarde lei, informează banca printr-un comunicat.

Numărul tranzacţiilor prin Banca Transilvania a ajuns la aproape jumătate de miliard în primele trei luni ale anului (plus 35% faţă de T1 2023), iar numărul clienţilor BT a crescut cu aproape 50.000, dintre care 42.000 sunt persoane fizice, iar circa 8.000 sunt companii.

Banca a continuat să susţină afacerile aflate la început de drum, în primele trei luni atrăgând aproape 11.000 de start-up-uri. Numărul total al clienţilor activi BT a ajuns la peste 4,3 milioane.

"Începutul anului este încurajator şi ne arată că suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor noastre pentru prima parte din 2024. Ne concentrăm pe creşterea volumelor, a numărului de clienţi, pe atragerea de business pe toate segmentele pe care operăm, dar şi pe consolidarea companiilor din Grupul Banca Transilvania. Creştem astfel bilanţul şi anvergura Grupului BT, contribuind semnificativ la bancarizarea românilor. Macroeconomic, anul rămâne provocator atât ca nivel ridicat de incertitudine şi volatilitate internaţională, cât şi în ceea ce priveşte indicatorii economici. Inflaţia se dovedeşte mai rezistentă decât am fi sperat, iar creşterea economică este încă redusă. Suntem însă optimişti şi investim susţinut în dezvoltarea business-ului", a declarat Omer Tetik, director general Banca Transilvania, citat în comunicat.

În primul trimestru din 2024, profitul net consolidat al Grupului BT este de 1,132 miliarde lei (+35% faţă de perioada ianuarie-martie 2023), din care cel al băncii este de 913,2 milioane lei (+35%). Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu aproximativ 219,2 de milioane de lei la profitabilitatea BT.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la ˆ176 miliarde lei, iar nivelul creditelor nete la 77,1 miliarde lei. Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 45,10%, calculat cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

Venitul net din dobânzi al băncii este cu 28% mai mare faţă de primul trimestru din 2023, iar cel din taxe şi comisioane a crescut cu 18%.

Depozitele clienţilor s-au majorat până la 137 miliarde lei la nivelul băncii, dintre care 88,1 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 48,8 miliarde lei, depozitele companiilor. Raportul credite brute/depozite la nivel de bancă este de 56,3%.

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, era de 2,01% la 31 martie 2024, iar solvabilitatea de 20,06% fără profit inclus, respectiv 21,47% cu profit inclus.

Depozitele clienţilor la nivelul băncii au înregistrat o creştere de 14,7 miliarde lei, respectiv 12% faţă de martie 2023. Soldul creditelor brute la nivel de bancă au consemnat un avans de 9,5 miliarde lei (+14,1%) faţă de martie 2023. Aproape 4.000 de persoane şi-au cumpărat locuinţe cu ajutorul BT, suma acordată fiind de aproximativ un miliard de lei.

Soldul creditelor ipotecare/imobiliare era de 19 miliarde lei, în creştere cu 13% în comparaţie cu primul trimestru din 2023, reprezentând 25% din portofoliul de credite, iar soldul creditelor acordate entităţilor juridice a ajuns la aproximativ 45 de miliarde lei, cu 16% mai mult decât la finalul primelor trei luni ale anului anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel