Bucureștenii vor plăti taxe și impozite majorate. De când

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Numărul românilor care lucrează la stat este în continuă creștere
Numărul românilor care lucrează la stat este în continuă creștere
O serie de impozite şi taxe locale din Bucureşti vor fi majorate începând cu 2020, în expunerea de motive a proiectului pe această temă adoptat, marţi, de CGMB precizându-se că, potrivit Legii privind Codul fiscal, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, în funcţie de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. 

Conform expunerii de motive, prevederi din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal stipulează că "în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice". 

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării - Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale, pentru anul 2018, rata inflaţiei este de 4,6%, se menţionează în document. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport datorate de contribuabilii persoane fizice este de 10%. 

Citește și Acești români vor pierde bani. Avertismentul unui oficial

Pentru clădirile cu cadre din beton armat sau pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, care beneficiază de instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valoarea impozabilă creşte la 1.060 lei/metru pătrat. 

Pentru clădirile cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, care beneficiază de instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valoarea impozabilă ajunge 318 lei/metru pătrat. 

Pentru terenurile amplasate în intravilan, înregistrate în registrul agricol la categoria folosinţă terenuri cu construcţii, valoarea impozitelor devine: 10.970 lei/hectar în zona A, 9.110 lei/hectar în zona B, 6.886 lei/hectar în zona C, 4.712 lei/hectar în zona D. 

Citește și IMM-urile beneficiază de plata impozitului de 1%

Pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică între 1.601 - 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi 19 lei/200 centimetri cubi. Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2.001 - 2.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va creşte la 76 lei/200 centimetri cubi, pentru capacitate cilindrică între 2.601 - 3.000 centimetri cubi, impozitul ajunge 153 lei/200 centimetri cubi, iar pentru capacitate cilindrică de peste 3.001 centimetri cubi, impozitul devine 308 lei/200 centimetri cubi. 

Pentru autobuze, autocare, microbuze, impozitul va fi 25 lei/200 centimetri cubi. 

Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, de către primari sau de structurile de specialitate creşte la 14 lei, taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţelele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu va fi 12 lei pentru fiecare racord, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare - 18 lei, taxa pentru eliberarea atestatului de producător - 73 lei. 

Taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii restaurantelor şi barurilor va fi 3.179 lei pentru o suprafaţă de până la 500 metri pătraţi inclusiv şi 4.238 lei pentru suprafeţe mai mari. 

Citește și: Inflația crește din cauza scumpirii alimentelor. Ultimele statistici

Taxa pentru filmare statică în Centrul istoric devine 2.337 lei/zi/locaţie pentru filme de scurt sau lungmetraj, seriale de televiziune şi 2.892 lei/zi/locaţie pentru videoclipuri şi spoturi cu caracter publicitar. 

Taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice pentru desfăşurarea unor evenimente devine 2.003 lei/zi pentru suprafeţe de până la 1.000 metri pătraţi inclusiv; 3.894 lei/zi pentru suprafeţe cuprinse între 1.000 - 5.000 metri pătraţi inclusiv; 7.789 lei/zi pentru suprafeţe de peste 5.000 metri pătraţi. 

În ceea ce priveşte Piaţa Constituţiei, taxa ajunge 143.302 lei/eveniment, pentru Piaţa Victoriei - 95.186 lei/eveniment, iar pentru Piaţa Enescu, Piaţa Universităţii şi Piaţa Alba Iulia - 71.128 lei/eveniment. 

Anterior, proiectul a fost în dezbatere publică, Primăria Capitalei menţionând pe 20 februarie că aserţiunile conform cărora edilul general ar intenţiona să majoreze taxele sunt "tendenţioase" şi că, potrivit legii, taxele şi impozitele trebuie modificate în funcţie de indicele de inflaţie, care are un coeficient de 4,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel