Marius Budăi a fost întrebat ce se va schimba anul acesta în sistemul de pensii.
"În primul și în primul rând, până la sfârșitul lunii februarie avem de semnat acel acord cu Banca Mondială care să prevadă acea asistență tehnică în paralel pe sistemul de salarizare. Cu Banda Mondială Ministerul de Finanțe are acord comun și va fi una pe sistemul public de pensii, dar și pe celelalte pensii care nu sunt pe contributivitate și pe măsură, din martie sper eu să începem acordul și să începem consultanța tehnică și să producă Banda Mondială livrabile, astfel încât să avem răspunsuri la aceste întrebări în cel mai scurt timp.
Noi, de la PSD, ne dorim și suntem determinați să continuăm cu legea noastră, să implementăm o lege care este în folosul cetățeanului", a declarat Marius Budăi, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC BUSINESS.
"Am auzit-o pe fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a spus că v-ați propus ca până la 31 mai să veniți cu un plan contret pentru perioada următoare, pentru majorarea punctului de pensie. Spuneți-mi ce faceți. În momentul de față oamenii de acasă nu știu, nici eu nu știu, dacă poate fi renegociat PNRR sau nu, dacă s-au făcut demersuri oficiale, dacă această restricție poate fi eliminată", l-a întrebat Elena Cristian.
"Este foarte important. Chiar vin de la o discuție din partid pe această temă și aș vrea să vă citez din cadrul regulamentului european și la art. 21 spune așa: modificarea PNRR a unui stat membru... sunt descrise elementele de reglementare privind posibilitatea realizării unei astfel de modificări. Deci inclusiv regulamentul vorbește despre astfel de modificări", a completat Marius Budăi.
Elena Cristian: Cine trebuie să facă astfel de demersuri în renegocierea PNRR?
"Eu mi-am făcut datoria din punct de vedere al Ministerului Muncii, împreuncă cu colegii din Minister, cu cei responsabili de PNRR, dar și cu instituțiile subordonate, am identificat punctele slabe, vulnerabilitățile, am transmis în partid, se va discuta tot mai aplicat în Coaliția politică care susține Guvernul, nu este o solicitare venită dintr-un moft sau dintr-o irealitate. Toate solicitările pe care le facem, le facem cu documente și cu motive extrem de clare. Dacă vreți, să o luăm puțin într-o ordine oarecare:
Pornind de la totalitatea sistemului public, care, ca o curiozitate negativa din punct meu de vedere, scris neprofesionist în PNRR, pentru că totuși PNRR nu este comunicarea publică.
În comunicarea publică, cei care nu sunt din sistem, pot folosi expresia "pensii speciale", dar dvs. știți că din punct de vedere juridic, în România, nu există așa ceva! (...)
La ora actuală 8% noi cheltuim în bugetul României din PIB cu pensiile bazate pe contributivitate. Aici vorbesc de cei cu pensia minima, pensionarii din agricultură și pensionarii din stat. 8% din PIB.
Mai avem 6 legi speciale care se referă la Curtea de Conturi, funcționarii publici, parlamentari, navigatorii, personalul diplomatic și instanțele de judecată și magistrații.
După care, avem pensiile militare de stat, din Apărare și ordine publică. Unul din jaloanele asumate de Guvernul României în PNRR, cel care prevede rezolvarea inechităților din sistem presupune doi pași. Avem de întocmit un act normativ, avem legea 127 să admitem că noi nu spunem că am făcut un lucru perfect. Perfecțiunea e la Dumnezeu, nu la noi oamenii. Avem o lege și am scris în programul de guvernare că vom îmbunătăți, dacă este cazul, această lege. Să spunem că trebuie îmbunătățită, o facem și am rezolvat cu cadrul legal.", a completat Marius Budăi.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...