Budăi: Reforma pensiilor speciale nu este în impas
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Budăi
Ministrul Budăi
Joi, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că reforma pensiilor speciale nu este în impas și a comunicat Guvernului dorința de a obține aprobarea acestei reforme în actuala sesiune parlamentară.

Budăi a menționat că va avea o discuție prin videoconferință cu reprezentanții Băncii Mondiale în acea după-amiază și, în funcție de rezultatul dialogului, se va desfășura o consultare tripartită cu reprezentanții Comisiei Europene.

"Reforma pensiilor speciale nu este blocată, se lucrează la aceasta. Este o reformă de interes major (...). Aș dori să menționez o altă reformă deopotrivă importantă pentru Ministerul Muncii, coaliție și Guvern: venitul minim de incluziune. Aceasta se concentrează practic pe scoaterea unui număr cât mai mare de oameni din sărăcie și reprezintă o reformă extrem de semnificativă, deși nu este la fel de atrăgătoare din punct de vedere al discursului public precum pensiile speciale. Totuși, dacă ne gândim la cetățenii României, este o reformă deosebit de importantă. A fost dezbătută intens în Parlament, atât cu parlamentarii din toate partidele, cât și cu cei interesați, Comisia Europeană și Banca Mondială. De ce prefer această abordare? Dintr-un singur motiv: nu doresc să adopt o astfel de reformă și să constat ulterior, după aprobare, că Comisia consideră că nu este în regulă", a afirmat Budăi în legătură cu avizul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale.

El a subliniat că nu va ezita să discute cu Comisia Europeană sau Banca Mondială ori de câte ori este necesar și a menționat că acest model de lucru pe care l-a implementat este apreciat de Comisie, care l-a recomandat și altor ministere.

Oficialul a mai explicat că: ”Astăzi după-amiază, având în vedere diferența de fus orar dintre Washington și România, vom avea a doua videoconferință a săptămânii cu reprezentanții Băncii Mondiale. Există șanse ca mâine să avem o nouă videoconferință într-un format tripartit, cu participarea Băncii Mondiale din Washington, Comisiei Europene din Bruxelles și Ministerul Muncii din București. În cazul în care vom ajunge la anumite concluzii, dorim să obținem un răspuns și, așa cum am explicat Comisiei Europene și Băncii Mondiale, ne dorim ca această reformă să fie aprobată în cadrul sesiunii parlamentare curente. Aceste instituții au înțeles acest lucru și colaborează intens cu noi pentru a rezolva această problemă", a adăugat ministrul.

Întrebat în legătură cu faptul că magistrații au anunțat că nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare și intenționează să protesteze, Marius Budăi a declarat: "Eu nu sunt într-un conflict cu nimeni în mod absolut."

"Toți miniștrii care au în responsabilitate astfel de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale se află într-o poziție în care trebuie să implementeze ceea ce a fost stabilit în PNRR și să pună în aplicare reformele asumate de România în perioada respectivă, 2020-2021", a mai explicat Budăi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Apărare și informații: Safran achiziționează Preligens

Safran, un mare grup industrial și tehnologic francez,...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel