Budapesta: România, investiție crucială pentru economia Ungariei
Autor: DCBusiness Team | 18 sep 2023, 10:21
Un muncitor lucrează la o linie de înaltă tensiune
Un muncitor lucrează la o linie de înaltă tensiune
România lucrează la construcția unei noi linii de înaltă tensiune în valoare de câteva miliarde de euro, care ar urma să alimenteze cu energie electrică nu doar întreaga țară, ci și Ungaria.

România speră să își dubleze producția de energie regenerabilă și să devină un furnizor regional de energie electrică.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că își România își extinde producția de energie regenerabilă cu 10.000 de megawați până în 2030 și speră ca studiul de fezabilitate necesar să poată fi finalizat în șase luni. Studiul va determina capacitatea cablului, al cărui cost este estimat la peste 3 miliarde de euro, ceea ce ar însemna foarte mult pentru țară, care se confruntă cu un deficit în creștere.

"Pentru noi acest cablu este prioritatea numărul unu. Această linie directă de înaltă tensiune este un instrument suplimentar pentru ca reţeaua energetică să poată absorbi toată energia regenerabilă, să asigure echilibrul sistemului şi de asemenea să putem exporta energie spre alte ţări din Europa Occidentală", a spus Sebastian Burduja pentru Bloomberg.

Linia de înaltă tensiune ar fi o legătură cheie cu piața europeană mai mare, permițând României să exporte excesul de energie atunci când este soare sau vânt și să o importe atunci când există o penurie. De asemenea, ar ajuta la livrarea energiei electrice către centrele de cerere ale țării. O mai bună utilizare a surselor de energie regenerabilă este o parte esențială a planului Europei de a se debarasa de combustibilii fosili și, în special, de gazul rusesc, scrie index.hu.

Acordul a fost semnat în decembrie anul trecut la București, eveniment la care a fost prezent și Viktor Orbán. La acea vreme, premierul ungar a declarat că "ne pregătim să construim cea mai lungă linie electrică pe uscat din lume", care este considerată o investiție unică și în lume. 

De asemenea, premierul ungar a subliniat că Uniunea Europeană se află într-un vid strategic, în care liderii țărilor trebuie să se asigure că vor crea securitate economică și energetică pentru țările lor. "Există o sursă de energie în apropiere rezonabilă în jurul Mării Caspice, iar conducta care tocmai a fost anunțată este o soluție inovatoare pentru exploatarea acesteia", a mai spus premierul Orban..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe