România speră să își dubleze producția de energie regenerabilă și să devină un furnizor regional de energie electrică.
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că își România își extinde producția de energie regenerabilă cu 10.000 de megawați până în 2030 și speră ca studiul de fezabilitate necesar să poată fi finalizat în șase luni. Studiul va determina capacitatea cablului, al cărui cost este estimat la peste 3 miliarde de euro, ceea ce ar însemna foarte mult pentru țară, care se confruntă cu un deficit în creștere.
"Pentru noi acest cablu este prioritatea numărul unu. Această linie directă de înaltă tensiune este un instrument suplimentar pentru ca reţeaua energetică să poată absorbi toată energia regenerabilă, să asigure echilibrul sistemului şi de asemenea să putem exporta energie spre alte ţări din Europa Occidentală", a spus Sebastian Burduja pentru Bloomberg.
Linia de înaltă tensiune ar fi o legătură cheie cu piața europeană mai mare, permițând României să exporte excesul de energie atunci când este soare sau vânt și să o importe atunci când există o penurie. De asemenea, ar ajuta la livrarea energiei electrice către centrele de cerere ale țării. O mai bună utilizare a surselor de energie regenerabilă este o parte esențială a planului Europei de a se debarasa de combustibilii fosili și, în special, de gazul rusesc, scrie index.hu.
Acordul a fost semnat în decembrie anul trecut la București, eveniment la care a fost prezent și Viktor Orbán. La acea vreme, premierul ungar a declarat că "ne pregătim să construim cea mai lungă linie electrică pe uscat din lume", care este considerată o investiție unică și în lume.
De asemenea, premierul ungar a subliniat că Uniunea Europeană se află într-un vid strategic, în care liderii țărilor trebuie să se asigure că vor crea securitate economică și energetică pentru țările lor. "Există o sursă de energie în apropiere rezonabilă în jurul Mării Caspice, iar conducta care tocmai a fost anunțată este o soluție inovatoare pentru exploatarea acesteia", a mai spus premierul Orban..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...