Buget uriaș. Noul bombardier strategic al SUA: Nimic nu-l întrece VIDEO
Autor: Simona Haiduc | 03 dec 2022, 22:47
Așa va arăta noul bombardier american / Foto: Facebook Northrop Grumman
Așa va arăta noul bombardier american / Foto: Facebook Northrop Grumman
În 2015, Pentagonul i-a încredințat companiei Northrop Grumman misiunea de a dezvolta un nou bombardier strategic, ca parte a programului LRS-B (Long Range Strike Bomber).

La acel moment, valoarea contractului a fost estimată la 80 de miliarde de dolari, angajamentul fiind de a produce între 80 și 100 de avioane pentru a înlocui B-2 Spirit, B1 Lancer și alte B-52H Stratofortress.

Între timp însă, LRS-B primit numele „B-21 Raider”... US Air Force au dezvăluit, cu zgârcenie, câteva dintre trăsăturile acestui nou aparat. Astfel, experții în domeniu au constatat că designul avionului se apropie de cel al B-2 Spirit, proiectat tot de Northrop Grumman, diferența jucându-se însă pe câteva detalii, fiecare cu importanța lui. 

Cum ar fi, spre exemplu, intrările de aer, ce par inspirate din conceptul NACA, abandonat in anii ’50 după testele cu North American YF-93. Într-adevăr, la acel moment s-a considerat că sistemul nu permitea aerului să ajungă în reactoare în condiții optime.

Oricum, prezentarea oficială a bombardierului B-21 Raider, eveniment desfășurat la Palmdale, a fost așteptată cu nerăbdare. Dar dacă unele speculații legate de configurația avionului și-au găsit confirmarea, cu acest prilej, a fost imposibil de aflat mai multe detalii, bombardierul fiind vizibil doar din față.

Cu toate acestea, dacă din punct de vedere al aspectului exterior, asemănătarea cu B-2 „Spirit” este evidentă, B-21 Raider se deosebește de predecesorul său prin subsistemele, conectivitatea și materialele din care va fi construit. Acest lucru va face și mai dificilă detectarea de către radar. Este vorba despre un ”material nou”, mai performant, desigur, mai rezistent și mai fiabil, potrivit relatărilor presei de specialitate. 

În plus, B-21, pentru care a fost menționată și o versiune fără pilot, „va avea o rază de acțiune pe care niciun alt bombardier nu o poate egala”, după cum a anunțat Lloyd Austin, șeful Pentagonului, subliniind că „arhitectura sa deschisă” va permite să integreze cu ușurință „arme noi care nu au fost încă inventate”.

Dezvoltat folosind inginerie digitală, Raider „a fost, de asemenea, proiectat ca o componentă de bază a unei familii mai mari de sisteme care vor oferi informații, supraveghere și recunoaștere, atac electronic și rețea multi-domeniu”, a spus Northrop Grumman, care și-a numit bombardierul „cel primul luptător din a șasea generație.”

Cu toate acestea, nu s-a spus nimic despre caracteristicile tehnice ale acestui nou bombardier. Și cu atât mai puțin pe performanța de care va trebui să fie capabil. Și singura cifră pe care ne putem aventura să o propunem este prețul său: în jur de 700 de milioane de dolari [inclusiv costurile de cercetare și dezvoltare].

B-21 Raider va efectua primul zbor în 2023, sub rezerva, totuși, ca testele sale la sol să meargă fără probleme. Potrivit lui Northrop Grumman, șase exemplare sunt în curs de asamblare.

Citește și China dezvoltă lansatoare de rachete hipersonice, imposibil de detectat

O amenințare nucleară și invizibilă. CCTV, postul oficial de televiziune al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că Beijingul dezvoltă o tehnologie invizibilă pentru lansatoarele sale de rachete hipersonice. Acestea vor fi capabile să se sustragă detectării sateliților americani, precum și radarelor și dronelor de spionaj. The South China Morning Post a relatat că oamenii de știință militari s-au bazat foarte mult pe inteligența artificială pentru a proiecta noul dispozitiv.

"Cred că pe câmpurile de luptă din viitor, rivalii noștri nu vor detecta forțele noastre și nu vor ști unde se află lansatoarele de rachete", a declarat Yang Biwu, unul dintre cercetătorii responsabili de proiect. Potrivit acestuia, acest dispozitiv va deveni un fel de cameleon și se va putea ascunde în orice tip de teren. Acest avans tehnologic chinezesc îngrijorează foarte mult conducerea Pentagonului. Într-adevăr, acest lansator, pe lângă faptul că este invizibil, va fi capabil ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe