Buletinele cu cip devin obligatorii. Care sunt schimbările anunţate de autorităţi
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ce informații dispar de pe noul document și care va fi valabilitatea
Ce informații dispar de pe noul document și care va fi valabilitatea
Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind viitoarele cărți de identitate, act normativ care vine cu numeroase schimbări, inclusiv în privința buletului cu cip. 

Noile cărţi electronice de identitate devin obligatorii pentru toţi cetăţenii din România, iar autorităţile anunţă că aceste documente vor fi emise până la finalul acestui an. De pe noile documente vor dispărea o serie de informații. Astfel, locul naşterii nu va mai fi trecut pe noile cărţi de identitate, ci va fi stocat pe cipul buletinului. Adresa de domiciliu va rămâne inscripţionată, dar nu va mai fi notată şi pe verso.

Totodată, cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă. "Odată cu extinderea la nivel naţional, vom pune în circulaţie şi o carte de identitate simplă, care nu are suport de stocare electronică", a mai adăugat Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliţie, la Antena 3 CNN.

În prezent, costul eliberării unei cărți de identitate noi este de 67 de lei, iar statul s-a angajat să suporte această sumă.

Pe de altă parte, conform aceluiași proiect de hotărâre, valabilitatea cărților de identitate se va modifica. Mai exact, de la data îndeplinirii condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se va elibera:

- valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;

- valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;

- valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

- valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

În același timp, cererile pentru viza de flotant se vor putea completa și electronic. Procedura evaluării și aprobării va fi stabilită prin normele metodologice de aplicare unitară a prevederilor legale. Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Actele de identitate se vor putea obține și din altă localitate decât cea de domiciliu. Mai corect, regula de bază va rămâne aceeași, adică “actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal”.

Totuși, autoritățile introduc acum o prevedere care stabilește că de la data realizării condițiilor tehnice necesare (termenul exact va fi stabilit ulterior de Guvern), cetățenii români vor putea solicita eliberarea actului de identitate oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.

Această schimbare e prinsă și într-un alt proiect de act normativ, dar care, pentru că se află la începutul parcursului său legislativ din Parlament, se va aplica peste mai multă vreme și, cel mai probabil, într-o formă modificată.

Citește și De când vor avea românii cărți electronice de identitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel