Bulgaria deschide o nouă licitație pentru gazele și petrolul din Marea Neagră

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bulgaria mai face o tentativă
Bulgaria mai face o tentativă
Consiliul de Miniştri din Bulgaria a hotărât deschiderea unei licitaţii pentru prospectarea şi explorarea petrolului şi gazelor naturaledin Marea Neagră.

Guvernul de la Sofia anunță din nou o licitație pentru căutarea și explorarea de petrol și gaze în "Blocul 1-26 Khan Tervel" din apele adânci ale Mării Negre. Decizia în acest sens a fost luată miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri, și reprezintă un alt semnal că guvernanții intenționează să parieze pe oportunitățile de exploatare proprie în Bulgaria. În urmă cu o lună, Parlamentul l-a însărcinat pe ministrul Energiei să conducă negocierile pentru includerea statului în proiectul de căutare a gazelor în blocul "Khan Asparuh", notează presa bulgară.

Condiții

"Han Tervel" are o suprafață de 4.032 km² și este situat în zona economică exclusivă a Bulgariei în Marea Neagră. Permisul de prospectare și explorare va fi acordat pentru o perioadă de 5 ani, legea privind resursele subterane prevăzând posibilitatea prelungirii acestuia de trei ori pentru câte doi ani.

Se așteaptă ca viitorul titular să efectueze noi prospecțiuni seismice 3D, să pregătească un model geologic prin definirea contururilor potențialelor situri de foraj, să evalueze potențialul petrolier și, eventual, să foreze o sondă de explorare. Garanția de participare la concurs este de 15.000 BGN.

Candidații trebuie să aibă venituri nete din vânzări de cel puțin 150 de milioane de euro în total în ultimii trei ani. De asemenea, aceștia trebuie să dispună de software pentru a analiza datele seismice, precum și de experți care să efectueze studiile.

Potențial neexplorat

Pentru blocul "Han Tervel" au fost organizate până acum mai multe concursuri , dar fără succes. Explorări limitate în regiune au fost efectuate între 2002 și 2007 de către Vintage Petroleum, cu sediul în Marea Britanie. Ulterior, au fost deschise noi proceduri, la una dintre ele nu a fost depusă nicio ofertă, iar la cealaltă mai multe companii s-au arătat interesate, dar în cele din urmă niciuna nu a depus documente. Terenul dificil a fost invocat ca motiv pentru acest lucru.

De fapt, în acest moment, explorarea offshore are loc doar în blocul "Khan Asparuh", care este situat la nord de "Khan Tervel". Procesul de acolo se află într-un stadiu mult mai avansat, inclusiv forajul. Titularul este un consorțiu între TotalEnergies și OMV Petrom.

Între cele două blocuri și la vest de "Khan Tervel" se află "Khan Kubrat", unde au existat, de asemenea, încercări nereușite de căutare de hidrocarburi. Primul permis a fost acordat companiei bulgare "Lederbel" în 2011, dar a fost anulat de Curtea Supremă Administrativă ca fiind emis ilegal. În urma unui nou concurs, drepturile au fost acordate companiei Shell, iar ulterior s-au alăturat proiectului compania australiană Woodside și compania spaniolă Repsol. Cu toate acestea, autorizația era valabilă până în 2021 și nu se află în prezent în registrul Departamentului pentru Energie, ceea ce înseamnă că nu a fost solicitată nicio prelungire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel