Bulgaria NU are încă un guvernator al Băncii Naționale, deși este pe cale de a adera la EURO
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bulgaria NU are încă un guvernator al Băncii Naționale, deși este pe cale de a adera la EURO
Bulgaria NU are încă un guvernator al Băncii Naționale, deși este pe cale de a adera la EURO
Singurul candidat pentru postul de guvernator al Băncii Naţionale a Bulgariei nu a reuşit să obţină un sprijin suficient, astfel că ţara vecină nu ştie încă cine va fi cel care va coordona planurile privind aderarea la euro în 2024, transmite Bloomberg.

Fostul director de bancă Lyubomir Karimansky, candidatul propus de formaţiunea "Există un Astfel de Popor", nu a reuşit să strângă suficiente voturi din partea coaliţiei la putere sau a opoziţiei, aceasta după ce un rival sprijinit de premierul Kiril Petkov şi-a anunţat duminică retragerea din cursă.

Această situaţie va prelungi lupta de putere pentru înlocuirea lui Dimitar Radev, care rămâne în continuare la conducerea Băncii Naţionale a Bulgariei, deşi mandatul acestuia s-a încheiat anul trecut. Disputele dintre premierul Kiril Petkov şi partenerii din coaliţia guvernamentală au agravat problema, dar eşecul lui Karimansky ar putea permite reluarea procesului de selecţie.

Indiferent cine îl va înlocui pe Dimitar Radev, va avea responsabilitatea de a finaliza pregătirile pentru aderarea la zona euro şi, dacă procesul se va încheia cu succes, va avea un loc în consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Aderarea la zona euro este destinată să ajute cea mai săracă ţară membră a UE să îşi stimuleze creşterea economică şi să o integreze mai strâns cu ţările bogate din zona unică. Însă, ţara vecină este urmărită cu atenţie după problemele apărute în trecut în sectorul bancar, dar şi în urma scandalurilor privind spălarea de bani în ţările baltice membre ale zonei euro.

Anunțul MOMENTULUI făcut de ministrul Energiei! Când scad FACTURILE românilor

Pe lângă scandalurile de la Banca Naţională şi colapsul din 2014 a celei de a patra mari bănci, Bulgaria a fost nevoită să majoreze capitalul la două bănci: Investbank AD, unde Lyubomir Karimansky a lucrat până în 2015, şi First Investment Bank AD. În plus, ca o premieră pentru o ţară candidată la zona euro, Bulgariei i s-a cerut să adere la Uniunea bancară europeană, ca o precondiţie pentru a intra în mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), care îi va permite să devină membră a zonei euro peste câţiva ani.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel