Ce poţi face pentru a-ţi recupera banii dacă ţi-ai ratat vacanţa din cauza unui zbor anulat
Fostul director de bancă Lyubomir Karimansky, candidatul propus de formaţiunea "Există un Astfel de Popor", nu a reuşit să strângă suficiente voturi din partea coaliţiei la putere sau a opoziţiei, aceasta după ce un rival sprijinit de premierul Kiril Petkov şi-a anunţat duminică retragerea din cursă.
Această situaţie va prelungi lupta de putere pentru înlocuirea lui Dimitar Radev, care rămâne în continuare la conducerea Băncii Naţionale a Bulgariei, deşi mandatul acestuia s-a încheiat anul trecut. Disputele dintre premierul Kiril Petkov şi partenerii din coaliţia guvernamentală au agravat problema, dar eşecul lui Karimansky ar putea permite reluarea procesului de selecţie.
Indiferent cine îl va înlocui pe Dimitar Radev, va avea responsabilitatea de a finaliza pregătirile pentru aderarea la zona euro şi, dacă procesul se va încheia cu succes, va avea un loc în consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
Aderarea la zona euro este destinată să ajute cea mai săracă ţară membră a UE să îşi stimuleze creşterea economică şi să o integreze mai strâns cu ţările bogate din zona unică. Însă, ţara vecină este urmărită cu atenţie după problemele apărute în trecut în sectorul bancar, dar şi în urma scandalurilor privind spălarea de bani în ţările baltice membre ale zonei euro.
Anunțul MOMENTULUI făcut de ministrul Energiei! Când scad FACTURILE românilor
Pe lângă scandalurile de la Banca Naţională şi colapsul din 2014 a celei de a patra mari bănci, Bulgaria a fost nevoită să majoreze capitalul la două bănci: Investbank AD, unde Lyubomir Karimansky a lucrat până în 2015, şi First Investment Bank AD. În plus, ca o premieră pentru o ţară candidată la zona euro, Bulgariei i s-a cerut să adere la Uniunea bancară europeană, ca o precondiţie pentru a intra în mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), care îi va permite să devină membră a zonei euro peste câţiva ani.
Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Destabilizare globală, foamete...
Analistul de politică externă...
Rata anuală a inflaţiei va...
Call Center ANAF, la...
Președintele din Sri Lanka,...
Cipru a reintrodus, în plin...
Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...
Pe piața britanică, prețurile...
Banca Angliei a avertizat că se...
Banca Națională a României a...
Cadavrul lui Iuri Voronov, în...
Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...
Ministerul FInanțelor anunță o...
Banca Națională a României a...
Preşedinta Comisiei Europene,...
Prețul metrului pătrat pentru...
Eugen Teodorovici critică...