Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Bulgaria se pregătește să demareze lucrările de construcție a unui proiect important pentru extinderea rețelei de conducte de gaze, într-un efort regional destinat să sporească capacitățile de transport de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de Zhecho Stankov, ministrul bulgar al Energiei, care a subliniat necesitatea de a răspunde cerințelor crescânde de gaze naturale din regiune, într-un context geopolitic și economic tot mai complex.
Coridorul Vertical al Gazelor: o soluție regională
Ministrul Zhecho Stankov a explicat că acest proiect face parte dintr-o strategie regională mai largă, numită Coridorul Vertical al Gazelor. Acesta va conecta terminalele de gaze lichefiate din Grecia cu Ucraina și Republica Moldova, creând o rută de tranzit pentru gaze naturale care ar putea acoperi cerințele de consum până în Ungaria și Slovacia. „Utilizăm totul, întreaga capacitate a statului pentru a avansa acest proiect”, a declarat Stankov într-un interviu acordat Bloomberg.
Bulgaria, singura rută activă pentru gaze rusești
După ce Ucraina a pus capăt tranzitului gazelor rusești pe teritoriul său, la 1 ianuarie 2025, Bulgaria a devenit principala rută activă pentru transportul gazelor rusești spre Europa. Furnizarea se va face prin conducta TurkStream, care ocolește Ucraina, traversând Marea Neagră. Această situație subliniază importanța strategică a Bulgariei în contextul geopolitic actual, în care multe state europene continuă să depindă de Gazprom pentru furnizarea de gaze, inclusiv Ungaria, Serbia și Slovacia.
Parteneriate strategice
În paralel cu dezvoltarea infrastructurii de transport, Bulgaria colaborează cu vecinii săi pentru a diversifica sursele de aprovizionare. Ministerul Energiei bulgar a avut discuții cu Ungaria, Republica Moldova și Ucraina pentru a organiza licitații comune pentru achiziționarea de gaze lichefiate. Această cooperare ar putea conduce la obținerea unor prețuri mai bune și la utilizarea depozitelor subterane de gaze din Ucraina, care au o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi. „Trebuie să începem să căutăm încă de pe acum contracte pe termen lung care să ne garanteze diversificare și prețuri fixe”, a subliniat Stankov.
Proiecte pentru o capacitate de transport mărită
Proiectul Coridorului Vertical al Gazelor, în valoare de 625 de milioane de leva (aproximativ 345 milioane de dolari), va dubla capacitatea de transport a gazelor spre România, ajungând până la 10 miliarde de metri cubi pe an. Astfel, gazele lichefiate, inclusiv cele rusești, vor putea ajunge din porturile grecești Alexandroupolis și Revythoussa până în Ucraina. Secțiunea din Bulgaria a acestui coridor este programată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2026.
Bulgaria continuă să joace un rol esențial în securitatea energetică a regiunii, iar proiectele în derulare ar putea consolida capacitatea de transport de gaze naturale lichefiate, contribuind astfel la stabilirea unui nou echilibru în aprovizionarea cu energie a Europei Centrale și de Est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...