Bulgaria vrea renegocierea PNRR-ului pe energie
Autor: DCBusiness Team | 28 Martie 2023, 21:17
Bulgaria vrea renegocierea PNRR
Bulgaria vrea renegocierea PNRR

Bulgaria nu renunță la renegocierea planului de redresare și sustenabilitate cu Comisia Europeană, a declarat ministrul Energiei, Rosen Hristov, după reuniunea miniștrilor energiei de la Bruxelles. 

Rosen Hristov a recunoscut însă că acest proces este dificil și că urmează o nouă reuniune a miniștrilor peste 3 săptămâni. 

Ministrul Hristov a declarat că: ”Așa cum era de așteptat, am întâlnit o opinie puternică potrivit căreia nu va fi ușor să renegociem planul - cel mai important motiv este hotărârea cu care guvernul anterior, care a fost obișnuit, a semnat documentul fără a face analizele necesare și fără a accepta angajamente care să fie executorii”.

Potrivit ministrului Hristov a afirmat că unul dintre angajamentele care trebuie renegociate este reducerea cu 40% a emisiilor de la centralele electrice pe cărbune, ceea ce înseamnă închiderea a 14-15 de centrale pe cărbune: ”Acesta este principalul lucru pe care trebuie să îl renegociem, pentru că, așa cum au arătat analizele, este irealizabil pentru noi. Adică, dacă o facem, trebuie să închidem capacități, dacă le închidem - avem incertitudinea aprovizionării cu energie electrică și profituri pierdute. Deci, pentru a compensa acest lucru, trebuie să arătăm alternative, adică să trecem mai repede la surse de energie regenerabilă, un anumit plan de decarbonizare a celor mai vechi centrale pe cărbune , care este și în interesul nostru", a declarat Rosen Hristov.

Ministrul bulgar a mai declarat că: ”Nu ne pot obliga să facem ceva care amenință interesele țării”, dar consecința va fi pierderea unor bani din PNRR astfel că singura opțiune este renegocierea.

Bulgarii mai vor patru reactoare la Kozlodui

Un acord interguvernamental cu SUA și un contract pentru un studiu de fezabilitate pentru posibila construcție a unei noi centrale nucleare în Bulgaria sunt așteptate să fie semnate în lunile următoare.

Acest lucru a fost declarat de către Rosen Hristov, ministrul interimar al Energiei, după ce a fost întrebat ce se întâmplă cu decizia de construire a celei de-a șaptea unități a centralei nucleare de la Kozlodui. Răspunsul a fost dat în timpul inspecției privind progresele înregistrate în construcția terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) din apropierea portului Alexandroupolis, Grecia. Potrivit ministrului, lucrurile sunt în grafic. Cu toate acestea, el a precizat că acordul cu SUA nu va specifica un număr specific de reactoare, ci se va concentra pe schimbul de experiență, competențe și orice altă asistență care ar putea fi oferită la nivel guvernamental. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe