Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Bulgaria nu renunță la renegocierea planului de redresare și sustenabilitate cu Comisia Europeană, a declarat ministrul Energiei, Rosen Hristov, după reuniunea miniștrilor energiei de la Bruxelles.
Rosen Hristov a recunoscut însă că acest proces este dificil și că urmează o nouă reuniune a miniștrilor peste 3 săptămâni.
Ministrul Hristov a declarat că: ”Așa cum era de așteptat, am întâlnit o opinie puternică potrivit căreia nu va fi ușor să renegociem planul - cel mai important motiv este hotărârea cu care guvernul anterior, care a fost obișnuit, a semnat documentul fără a face analizele necesare și fără a accepta angajamente care să fie executorii”.
Potrivit ministrului Hristov a afirmat că unul dintre angajamentele care trebuie renegociate este reducerea cu 40% a emisiilor de la centralele electrice pe cărbune, ceea ce înseamnă închiderea a 14-15 de centrale pe cărbune: ”Acesta este principalul lucru pe care trebuie să îl renegociem, pentru că, așa cum au arătat analizele, este irealizabil pentru noi. Adică, dacă o facem, trebuie să închidem capacități, dacă le închidem - avem incertitudinea aprovizionării cu energie electrică și profituri pierdute. Deci, pentru a compensa acest lucru, trebuie să arătăm alternative, adică să trecem mai repede la surse de energie regenerabilă, un anumit plan de decarbonizare a celor mai vechi centrale pe cărbune , care este și în interesul nostru", a declarat Rosen Hristov.
Ministrul bulgar a mai declarat că: ”Nu ne pot obliga să facem ceva care amenință interesele țării”, dar consecința va fi pierderea unor bani din PNRR astfel că singura opțiune este renegocierea.
Bulgarii mai vor patru reactoare la Kozlodui
Un acord interguvernamental cu SUA și un contract pentru un studiu de fezabilitate pentru posibila construcție a unei noi centrale nucleare în Bulgaria sunt așteptate să fie semnate în lunile următoare.
Acest lucru a fost declarat de către Rosen Hristov, ministrul interimar al Energiei, după ce a fost întrebat ce se întâmplă cu decizia de construire a celei de-a șaptea unități a centralei nucleare de la Kozlodui. Răspunsul a fost dat în timpul inspecției privind progresele înregistrate în construcția terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) din apropierea portului Alexandroupolis, Grecia. Potrivit ministrului, lucrurile sunt în grafic. Cu toate acestea, el a precizat că acordul cu SUA nu va specifica un număr specific de reactoare, ci se va concentra pe schimbul de experiență, competențe și orice altă asistență care ar putea fi oferită la nivel guvernamental. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...