O "casă-buncăr nuclear", care a găzduit cândva prima rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a Americii, a ajuns pe piața imobiliară pentru doar 450.000 de lire sterline.
Casa bizară se află într-un "siloz super-întărit" subteran construit în 1962 și proiectat să reziste la orice atac nuclear.
Complexul de rachete Atlas-F dezafectat este situat în York, Nebraska, SUA și are două etaje (cu o suprafață de 1.256 mp fiecare), un dormitor și o baie.
Oricine este îngrijorat de recentele amenințări ale lui Vladimir Putin, cu Armageddonul nuclear își poate asigura siguranța pentru 550.000 de dolari (453.000 de lire sterline).
Toată acțiunea se află la primul etaj, unde se află o bucătărie în plan deschis, o baie și un dormitor.
Este locuibil, cu electricitate conectată, precum și cu apă curentă caldă și rece - deși rezervorul uriaș de apă de 500 de galoane din centrul încăperii ar putea să-i descurajeze pe unii.
Site-ul imobiliar Zillow, unde este listată bizara casă, a descris etajul al doilea ca fiind un "spațiu neterminat".
Un tunel duce din acest spațiu, în silozul propriu-zis, descris ca fiind o "structură incredibilă care are o adâncime de 30 de metri și un diametru de 30 de metri, cu pereți din beton armat, cu o grosime de 2,5 metri în partea inferioară și de până la 9 metri în partea superioară", potrivit DailyStar.
Citește și: Cum arată buncărele din blocurile noi. Imobilele care obligatoriu au astfel de adăposturi VIDEO
Unde se construiesc obligatoriu adăposturile de protecție civilă
Subsolurile construcțiilor industriale sau ale anexelor acestora;
Subsolurile construcțiilor social-culturale, administrative, instituțiilor de învățământ, spitalelor;
Subsolurile clădirilor de locuit;
Spații libere (parcuri, grădini etc.) că adăposturi independente.
În cazuri deosebite, se admite folosirea demisolurilor și chiar a parterului unor construcții.
Autoritățile administrației publice, instituțiile publice, agenții economici și proprietarii de imobile au obligația să prevadă în planurile de investiții și să realizeze adăposturi de protecție civilă.
Cine aprobă construirea adăposturilor
Ordinul Ministerului de Interne 1298/2006 stabilește norma privind avizarea pe linie de protecţie civilă a documentaţiilor de investiţii în construcţii.
Adăposturile publice de protecție civilă prevăzute în documentațiile tehnice ale investițiilor se avizează tehnic, premergător eliberării autorizațiilor de construire, de către Inspectoratele pentru Situații de Urgență ale județelor și al municipiului București, potrivit metodologiei elaborate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aprobată de ministrul administrației și internelor.
Conform prevederilor legale, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici precum și proprietarii de imobile pentru locuit, au obligația să prevadă la noile investiții în construcții sau la extinderile imobilelor existente, adăposturi de protecție civilă, în limita a 5% din valoarea investiției (construcții-montaj).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.