Bundesbank: Perspectivele celei mai mari economii europene se îmbunătăţesc
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Perspectivele economiei Germaniei se îmbunătăţesc, anunţă Bundesbank.

Perspectivele celei mai mari economii europene se îmbunătăţesc, după o evoluţie neaşteptat de rezilientă în trimestrul patru din 2022, în timp ce inflaţia a atins nivelul de vârf, chiar dacă va dura mai mult până când se va atenua creşterea preţurilor, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Conform datelor ajustate ale Oficiului Federal de Statistică (Destatis), PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,2% în ultimele trei luni din 2022, după un avans de 0,5% în trimestrul trei din 2022.

"Perspectivele pe termen scurt sunt de asemenea mai favorabile în prezent decât erau cu câteva luni în urmă. Încrederea în rândul consumatorilor şi antreprenorilor s-a îmbunătăţit uşor la începutul anului, iar temerile privind recesiunea s-au redus, în urma atenuării crizei energetice europene", se arată în raportul economic lunar al Bundesbank.

Instituţia atrage atenţia că salariile cresc într-un ritm rapid, provocând al doilea val de presiuni inflaţioniste, care va încetini dezinflaţia. "Creşterea salariilor face ca ţinta de inflaţie să rămână mult peste ţinta pe termen mediu de 2% din zona euro o lungă perioadă de timp", avertizează Banca Centrală a Germaniei.

Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit recent previziunile privind creşterea economiei germane, care ar urma să se situeze la 0,2% în 2023 (faţă de un declin de 0,4% estimat în toamnă), în timp ce inflaţia ar urma să scadă la 6% în 2023, faţă de prognoza precedentă de 7%. În 2022, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 7,9%.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estima luna trecută că economia ţării se va contracta cu 0,5% în 2023, dar va reveni pe creştere în 2024 şi 2025. Luni, Bundesbank a previzionat pentru 2023 un declin al economiei mai redus decât cel de 0,5% prognozat în ianuarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel