Bundesbank: Economia germană are nevoie de reforme pentru a se redresa

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
 Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Economia germană se va redresa dar încă are nevoie de reforme, transmite Bundesbank.

Economia germană se va redresa după turbulenţele temporare, provocate de inflaţia ridicată şi efectele dobânzilor, dar ţara încă are nevoie de reforme majore, de la imigraţie la serviciile de îngrijire a copiilor, a apreciat Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Cea mai mare economie din Europa a înregistrat o creştere negativă în două din ultimele trei trimestre, în condiţiile în care vastul său sector industrial are probleme din cauza cererii scăzute la export şi costurilor mari cu energia.

Dar Nagel a dat vina pe presă, care ar avea o atitudine negativă faţă de economia germană, şi a dat asigurări că va urma o redresare, după ce unii din factorii care au afectat creşterea, cum ar fi cererea slabă din alte state europene, se vor atenua.

"Media pare că se întrece pe sine cu veşti înspăimântătoare despre economia germană. Ceea ce este sigur este că unii din aceşti factori au doar un efect temporar. Prin urmare ne aşteptăm la o uşoară redresare a PIB-ului", a declarat şeful Bundesbank.

Acesta a adăugat că Germania se confruntă cu o serie de dificultăţi structurale, inclusiv costurile ridicate cu combustibilii, birocraţia şi lipsa de angajaţi calificaţi. Eş a cerut reforme profunde, cum ar fi stabilirea unui preţ pentru emisiile de carbon, centralizarea administraţiei financiare, atragerea selectivă de muncitori din afara ţării şi servicii mai bune de îngrijire a copiilor, astfel încât mai multe femei să poată intra pe piaţa muncii.

"Guvernul federal este atent la cele trei politici economice despre care am discutat. Totuşi, multe depind de modul de implementare, aici sunt multe de făcut", a apreciat Joachim Nagel.

Mai mulţi analişti şi-au revizuit deja estimările privind performanţa economiei germane în acest an, iar unii mizează deja pe o stagnare şi chiar pe o uşoară scădere. Germania a fost singura mare economie din grupul G7 care s-a contractat în 2023.

Următoarele previziuni economice ale Budensbank urmează să fie publicate în decembrie. În luna iunie, instituţia estima că Germania va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel