Forma finală a Acordului cu instituţiile bancare în ceea ce priveşte soluţiile de creditare prin sistemul de factoring, care vor permite păstrarea unui preţ corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti, va fi agreată "cel mai probabil săptămâna viitoare", a anunţat luni ministrul Burduja, după întâlnirea avută cu furnizorii de energie, reprezentanţii instituţiilor bancare implicate în schema de furnizare, dar şi cu cei ai ANRE şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Sumele datorate de statul român
"Prin întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută, Ministerul Energiei a iniţiat un cadru de discuţie care va facilita un parteneriat între companiile de furnizare şi instituţiile financiar-bancare pentru accesarea finanţărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenţii tripartite. Scopul acestor întâlniri este extinderea posibilităţii de creditare a furnizorilor, în marja unor acţiuni de factoring, şi agrearea unui Acord referitor la sumele datorate de statul roman operatorilor de energie în contextul OUG nr.27/2022. În urma întâlnirii comune de astăzi au avut loc discuţii bilaterale cu fiecare furnizor şi cu fiecare bancă în parte pentru a găsi cele mai eficiente soluţii şi pentru facilitarea cât mai rapidă a semnării acestui Acord. Cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituţiile bancare. Am iniţiat aceste demersuri pentru că ţin foarte mult ca acest Acord să se semneze. El reprezintă garanţia unui preţ corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti", a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un comunicat.
Schema de compensare-plafonare
Potrivit sursei citate, Ministerul Energiei, alături de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, facilitează indirect o plată corectă a preţurilor la electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici şi noncasnici. În acest context, ministerul de resort susţine menţinerea schemelor de compensare-plafonare a preţurilor la energie, prin intermediul cărora peste 5 milioane de gospodării au plătit numai 35 de lei la factură.
De asemenea, instituţia menţionează că "a creat această legătură între bănci şi furnizorii de energie pentru protejarea consumatorilor şi menţinerea preţurilor scăzute la energie pentru români şi companiile româneşti".
Citește și Ce se întâmplă cu gazele. Ministrul Energiei, veşti pentru români privind sezonul rece 2023-2024
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...