Bursa de la Bucureşti a închis în scădere. Cele mai tranzacționate, acțiunile OMV Petrom
Autor: Delia Gheață | 24 mai 2023, 22:30
Grafic
Grafic
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de miercuri, iar valoarea schimburilor s-a situat la 20,38 milioane de lei (4,1 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,38%, până la 12.266,61 puncte, în timp ce BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere cu 0,35%.

În acelaşi timp, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat un declin de 0,29%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 0,32%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a închis şedinţa în coborâre cu 0,58%, în timp ce BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o depreciere de 0,36%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 0,4%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu 2,63 milioane de lei, urmate de titlurile Nuclearelectrica - 1,76 milioane de lei şi de cele ale Băncii Transilvania - 1,6 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Carbochim (+14,67%), Societatea de Construcţii Napoca (+4,76%) şi Prebet (+2,80%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile UAMT (-14,87%), Romcarbon (-8,93%) şi Conpet (-7,52%). 

Scădere puternică pe bursele europene. Piețele cuprinse de panică

Bursele europene au încheiat în scădere sesiunea de tranzacționare de miercuri, în timp ce Wall Street a fost de asemenea pe roșu, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de o posibilă incapacitate de plată a SUA.

La Paris, indicele CAC 40 a terminat în scădere cu 1,70%, coborând la 7.253,46 puncte, ceea ce a însemnat a treia ședință consecutivă pe minus. Cotația britanică Footsie a cedat 1,75%, cea germană Dax 1,92%. Indicele EuroStoxx 50, FTSEurofirst 300 și Stoxx 600 au scăzut fiecare cu 1,81%.

La ora închiderii în Europa, Dow Jones a scăzut cu 0,78%, Standard & Poor's 500 cu 0,84%, iar Nasdaq cu 0,89%, toți cei trei indici îndreptându-se spre a doua ședință consecutivă de scădere. Toate principalele sectoare ale indicelui S&P-500 sunt pe roșu, cu cele mai accentuate scăderi în sectoarele sensibile din punct de vedere economic, precum cel financiar (-1,33%) și cel industrial (-1,06%). Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe