Bursa de la Bucureşti a pierdut 2,88 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 2,88 miliarde de lei la capitalizare, 1,65%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 17,12 milioane de lei (-8,59%), în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 171,322 miliarde de lei, în perioada 26 - 30 septembrie 2022, de la 174,207 miliarde de lei în săptămâna 19 - 23 septembrie 2022.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 182,071 milioane de lei, în scădere de la 199,192 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost miercuri, 28 septembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 50,85 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 29 septembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 23,546 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 10.639,41 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 66,19 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 0,48%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu schimburi de 31,843 milioane lei (-4,57%) şi acţiunile Evergent Investments, cu tranzacţii de 14,106 milioane de lei (3,69%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Romcarbon (+23,66%), Rompetrol Rafinare (+17,56%) şi Mecanică Fină (+12,78%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Armătura, cu un declin de 14,68%, urmate de cele ale Teraplast (-12,57%) şi ale Aquila Part Prod (-12,18%). 

Record la Bursa din Londra: Prețul celui mai utilizat metal a explodat

Prețul celui mai utilizat metal de bază a urcat la 2.305 dolari pe tonă, antrenând o creștere de 5% pentru nichel și de peste 4% pentru zinc. Acest lucru ar trebui să compenseze pierderile mari suferite de metale în această lună.

Bursa futures a metalelor neferoase intenționează să lanseze un document de discuție pentru a lua în considerare blocarea noilor livrări de metal rusesc livrate în rețeaua sa de depozite. Orice acțiune a LME de a bloca aceste livrări ar avea consecințe grave pentru piețele globale de metale, deoarece Rusia este un producător important de aluminiu, nichel și cupru.

Un astfel de demers nu presupune că LME va adopta sancțiuni, dar anunțul reprezintă un avertisment. "LME continuă să ia măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea pieței ca răspuns la sancțiuni", a declarat joi bursa.

Între timp, prețul aurului a rămas stabil joi, în condițiile în care randamentele ridicate ale titlurilor de trezorerie și îngrijorările tot mai mari legate de politica monetară agresivă a Rezervei Federale americane au fost compensate de slăbirea dolarului american. Aurul la vedere a fost puțin schimbat la 1.659,22 dolari pe uncie la ora 13:05 p.m. EDT (1705 GMT), după ce a scăzut cu peste 1 la sută la 1.640,30 dolari mai devreme.

Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,1%, la 1.667,60 dolari. "Un dolar ușor mai slab astăzi ar putea oferi o oarecare ușurare (pentru aur)... (dar) lucrul cheie de reținut este ceea ce se întâmplă cu randamentele, capătul scurt al curbei este încă în creștere puternică", a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...


pixel