Bursa de la Bucureşti a pierdut 2,88 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Autor: Antonia Popescu | 02 oct 2022, 15:19
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 2,88 miliarde de lei la capitalizare, 1,65%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 17,12 milioane de lei (-8,59%), în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 171,322 miliarde de lei, în perioada 26 - 30 septembrie 2022, de la 174,207 miliarde de lei în săptămâna 19 - 23 septembrie 2022.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 182,071 milioane de lei, în scădere de la 199,192 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost miercuri, 28 septembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 50,85 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 29 septembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 23,546 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 10.639,41 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 66,19 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 0,48%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu schimburi de 31,843 milioane lei (-4,57%) şi acţiunile Evergent Investments, cu tranzacţii de 14,106 milioane de lei (3,69%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Romcarbon (+23,66%), Rompetrol Rafinare (+17,56%) şi Mecanică Fină (+12,78%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Armătura, cu un declin de 14,68%, urmate de cele ale Teraplast (-12,57%) şi ale Aquila Part Prod (-12,18%). 

Record la Bursa din Londra: Prețul celui mai utilizat metal a explodat

Prețul celui mai utilizat metal de bază a urcat la 2.305 dolari pe tonă, antrenând o creștere de 5% pentru nichel și de peste 4% pentru zinc. Acest lucru ar trebui să compenseze pierderile mari suferite de metale în această lună.

Bursa futures a metalelor neferoase intenționează să lanseze un document de discuție pentru a lua în considerare blocarea noilor livrări de metal rusesc livrate în rețeaua sa de depozite. Orice acțiune a LME de a bloca aceste livrări ar avea consecințe grave pentru piețele globale de metale, deoarece Rusia este un producător important de aluminiu, nichel și cupru.

Un astfel de demers nu presupune că LME va adopta sancțiuni, dar anunțul reprezintă un avertisment. "LME continuă să ia măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea pieței ca răspuns la sancțiuni", a declarat joi bursa.

Între timp, prețul aurului a rămas stabil joi, în condițiile în care randamentele ridicate ale titlurilor de trezorerie și îngrijorările tot mai mari legate de politica monetară agresivă a Rezervei Federale americane au fost compensate de slăbirea dolarului american. Aurul la vedere a fost puțin schimbat la 1.659,22 dolari pe uncie la ora 13:05 p.m. EDT (1705 GMT), după ce a scăzut cu peste 1 la sută la 1.640,30 dolari mai devreme.

Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,1%, la 1.667,60 dolari. "Un dolar ușor mai slab astăzi ar putea oferi o oarecare ușurare (pentru aur)... (dar) lucrul cheie de reținut este ceea ce se întâmplă cu randamentele, capătul scurt al curbei este încă în creștere puternică", a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe