Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Semnalele de alarmă se înmulțesc pentru Europa. În septembrie, raportul fostului președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, avertizase deja în legătură cu necesitatea urgentă de a repune pe picioare ritmul de creștere economică a Bătrânului Continent, a cărui competitivitate este în scădere față de Statele Unite. Draghi a reluat subiectul după alegerea lui Donald Trump la începutul lunii.
Preocuparea piețelor este destul de palpabilă. Indicele Stoxx Europe 600, indicele bursier paneuropean, a câștigat doar 6,3% de la începutul anului, în timp ce S&P 500 a crescut cu 25%. Mai mult, de la alegerea lui Trump, Stoxx Europe 600 a pierdut 0,2%, iar S&P 500 a avansat cu 3,1%.
Deutsche Bank se teme chiar că alegerea lui Donald Trump va duce la o lume în care piața americană crește când toate celelalte cad, deși acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în istorie. La rândul ei, UBS a analizat un set de proiecte pe care Uniunea Europeană trebuie să le reușească dacă nu vrea să fie eclipsată.
„Europa se confruntă nu numai cu provocări economice majore, ci și cu o listă lungă de provocări politice, instituționale și geopolitice care necesită o atenție urgentă. O a doua președinție a lui Trump face agenda politică a Europei și mai urgentă, pentru a o împiedica să rămână și mai în urmă”, au scrie experții UBS.
Vestea bună este că UBS consideră că, dacă Europa reușește să avanseze în aceste proiecte, potențialul de creștere a acțiunilor este amețitor. „Credem că Stoxx 600 ar putea oferi un avantaj de 60% dacă politicile UE reduce decalajul de productivitate și inovare față de SUA, aducând evaluările europene mai aproape de multiplii preț-to-cartă din SUA și aliniind tendințele de creștere cu cea din Statele Unite”, argumentează instituția bancară.
Fără a intra în detaliile tuturor proiectelor, le explicăm pe unele dintre ele și le enumerăm pe celelalte la sfârșitul articolului. Să subliniem în treacăt că UBS recunoaște în mod evident că aceste proiecte nu sunt toate noi și că realizarea lor nu ar fi ușoară.
Productivitate, inovație și competitivitate
UBS citează aici mai multe reportaje deja publicate precum cel al lui Mario Draghi dar și cel al fostului președinte al Consiliului italian, Enrico Letta. „Rapoartele Draghi și Letta combină cea mai cuprinzătoare descriere a deficiențelor structurale ale Uniunii Europene cu recomandări detaliate despre cum să revigorăm lipsa de dinamism economic a Uniunii Europene”, scrie UBS.
Raportul Draghi propune în special lansarea unui plan european de investiții prin emiterea de datorii, astfel încât să se îmbunătățească competitivitatea a numeroase sectoare, inclusiv energie, industrii de automatizare, apărare, spațiu și chiar transport. Investiția anuală este estimată între 750 și 800 de miliarde de euro. Pe lângă emiterea de creanțe, capitalul privat ar putea fi mobilizat, în special prin recurgerea la securitizare (transformarea datoriilor în titluri de valoare tranzacționabile pe piață).
Raportul Letta din aprilie 2024 a recomandat aprofundarea pieței unice europene în multe domenii precum serviciile financiare, energia sau telecomunicațiile, prin armonizarea în continuare a acestor piețe la nivelul Uniunii. El a propus, de asemenea, stabilirea unui cod de drept al afacerilor la nivel european, precum și armonizarea europeană a politicilor fiscale. Un punct foarte interesant: italianul a sugerat reformarea dreptului concurenței prin a nu mai considera piețele naționale drept piață relevantă, ci favorizând piața europeană.
De asemenea, UBS consideră că a avea piețe mai puțin concentrate (și, prin urmare, mai competitive) decât în Statele Unite, este un factor de penalizare pentru acțiunile europene. „Concluzia acestei analize este că pentru ca Europa să fie un competitor global în (mai multe) domenii, ar trebui să permită, sau chiar să sprijine, anumite companii să devină campioni europeni pe scena mondială concentrarea ar trebui permisă, astfel încât companiile să poată profita de dimensiunea lor pe scena globală”, scrie acesta.
Uniunea bancară și uniunea piețelor de capital
UBS subliniază că uniunea bancară nu a fost încă finalizată, cu o încetinire semnificativă din 2017. Asta în condițiile în care acest proiect greu ar trebui, la modul ideal vorbind (conform acesteia), să devină, de exemplu, un sistem european de garantare a depozitelor și de înlăturare a obstacolelor în calea operațiunilor bancare tranfrontaliere.
În același sens, uniunea piețelor de capital trebuie accelerată pentru a permite statelor europene să convină diferite chestiuni, precum finanțare imobiliară sau drepturi de faliment pentru corporații. UBS preia, printre altele, o idee a economistului Nicolas Véron, care propune extinderea rolului Esma, Autoritatea Europeană pentru Piețele Financiare, prin extinderea finanțării și independența acesteia. Asta chiar dacă această inițiativă riscă să întâmpine obstacole politice.
Banca elvețiană menționează și recomandările din iunie ale Băncii Centrale Europene, care a propus, de exemplu, relansarea pieței de securitizare la nivel european, creșterea standardizării și transparenței produselor structurate, sau chiar armonizarea cadrului legal european.
Politică europeană de apărare
Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina și alegerea lui Donald Trump, foarte critic la adresa față de lipsei de investiții a aliaților săi transatlantici în apărare, Europa va accelera cu siguranță cooperarea militară și va crește cheltuielile.
„Considerăm că guvernele europene ar trebui să acorde o prioritate sporită cheltuielilor de apărare în următorul deceniu, având în vedere prezența unui actor ostil tot mai vizibil la granița de est (Rusia, nota editorului) și „o potențială realocare a resurselor de securitate americane către Asia” , estimează UBS.
Banca mai consideră că bugetul european va trebui consolidat, în special cu mai multe resurse proprii, ceea ce va necesita, evident, depășirea obstacolelor politice.
De asemenea, europenii vor trebui să se pună de acord asupra definiției și conținutului „strategiei de autonomie” a Uniunii Europene, un concept vag, dar care se poate referi, de exemplu, la accesul la tehnologii, componente (semiconductori) și materii prime cheie. „Credem că automatizarea și digitalizarea sporite vor fi probabil una dintre pârghiile principale pentru creșterea autonomiei strategice a Europei”, scrie UBS despre acest punct.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...