Bursele europene în picaj, după atacurile ucrainene asupra Rusiei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Investitorii nu văd decât roșu în fața ochilor
Investitorii nu văd decât roșu în fața ochilor
Bursele mondiale evoluează marți pe teren negativ, sub povara îngrijorărilor legate de creșterea în tensiune a conflictului din Ucraina. În aceste condiții investitorii au procedat așa cum fac de fiecare dată când lucrurile par să o ia razna, adică se îndreaptă spre active sigure. 

În acest context, Bursa de la Paris a pierdut, în prima parte a zilei de tranzacționare, 1,16%, Frankfurt a cedat 1,10% și Londra 0,34%, în timp ce Milano a scăzut cu 1,87%. Pe Wall Street, contractele de dinainte de sesiune au fost și ele în declin, cu o scădere de 0,14% pentru Nasdaq, 0,27% pentru S&P 500 și 0,49% pentru Dow Jones.

Niciodată atât de mari

„Tensiunile din Ucraina nu au fost niciodată atât de mari”, notează John Plassard, specialist în investiții pentru Mirabaud. În plus, aceste riscuri se adaugă „întrebărilor privind politicile” pe care SUA le vor promova sub mandatul lui Donald Trump și sub coordonarea noilor membri ai administrației Trump. 

Marți, când s-au împlinit 1000 de zile de când armata lui Putin a invadat Ucraina, declanșând un sângeros și absurd război, Kievul a a jurat să nu se supună „niciodată” Moscovei care a amenințat din nou cu folosirea armei nucleare și a promis că va câștiga acest conflict. 

Administrația președintelui demisionar Joe Biden a autorizat folosirea de către armata ucraineană a rachetelor americane cu rază lungă de acțiuni pentru a ataca în adâncul teritoriului Rusiei, o linie roșie pentru Kremlin. 

Vladimir Putin a răspuns prin semnarea decretului de oficializare a noii sale doctrine nucleare care lărgește posibilitatea utilizării armelor atomice în cazul unui atac aerian „masiv” efectuat de o țară non-nucleară, dar susținută de o putere nucleară. Referiri clare la Ucraina și Statele Unite.

Aur, obligațiuni de stat 

În acest context, invstitorii s-au năspustit asupra obligațiunilor de stat, considerate mai sigure, ceea ce a dus la scăderea dobânzilor acestora. Astfel, rata obligațiunilor americane pe 10 ani a fost, în prima parte a zilei, de 4,37%, față de 4,41 cu o zi înainte, iar omologul său german, un etalon de referință în Europa, a scăzut la 2,33%, față de 2,37% cu o zi înainte .

Aurul, cel mai bun refugiu sigur, „beneficiază și de anxietatea geopolitică”, notează Stephen Innes, analist la SPI Asset Management. În jurul orei 12:40 GMT, uncia a crescut cu 0,91% față de o zi înainte, la 2.635,77 dolari. 

Acțiunile companiilor din indrustiile de apărare au marcat câștiguri: grupul german Rheinmetall a câștigat 3,78%, iar conaționalul Renk a recuperat 4,03%). În alte părți ale Europei, compania franceză Thales (+0,86%) și britanicul BAE Systems (+0,66%) s-au numărat printre singurele valori pozitive ale indicilor europeni în scădere bruscă.

Piețele încă așteaptă, de altfel, „să știe cine va fi numit în postul de secretar al Trezoreriei”, schimbă registrul Jim Reid, economist la Deutsche Bank. Un alt punct de interes pentru investitori: rezultatele de miercuri ale Nvidia, cea mai mare capitalizare din lume.

În Asia, la Tokyo, indicele emblematic Nikkei sa închis cu 0,51%. În China, indicele compozit Shanghai a câștigat 0,67%, Shenzhen a câștigat 1,90% și indicele Hang Seng din Hong Kong cu 0,44%.

Thyssenkrupp încrezător

Conglomeratul industrial german Thyssenkrupp a anunțat marți o nouă pierdere anuală netă pentru exercițiul său financiar eșalonat 2023/2024, dar se așteaptă să iasă din roșu, cu un profit net estimat între 100 și 500 de milioane de euro, perspective salutate de plimbare.

La Frankfurt, acțiunile grupului au crescut cu 9,47% în jurul orei 12:30 GMT.

Declinul petrolului

Prețurile petrolului au scăzut ușor marți odată cu reluarea parțială a producției din zăcământul de petrol norvegian Sverdrup din Marea Nordului. În jurul orei 12:30 GMT, prețul barilului de Brent din Marea Nordului, pentru livrare în ianuarie, a scăzut cu 0,37%, până la 73,03 de dolari. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în decembrie, a scăzut cu 0,49%, până la 68,82 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel