Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
În ultimul an, prețurile alimentelor au înregistrat creșteri uriașe comparativ cu anul trecut.
„Pentru un coș cu alimentele de bază ce conține ulei, carne de porc, carne de pui, unt făină, mălai, brânză de oaie și lapte, un om ar trebui să scoată astăzi din buzunar aproximativ 89 de lei”, notează Antena 3.
Anul trecut, același coș cu alimente de bază costa aproximativ 79 de lei, așadar într-un sigur an, creșterea a fost de peste 10% în medie.
Cei mai afectați au fost românii ale căror venituri au fost înghețate de la începutul anului
„Industria a încercat să țină cât a putut prețurile pe loc. Nu se mai poate acum. Pentru că deja începuse să intre pe pierdere. Dacă nu se ia măsura plafonării prețurilor la energie şi la gaze, riscăm ca multe afaceri să fie închise, să nu reziste pe piață”, a declarat la News Hour With CNN, Draşoş Frumosu, liderul Sindalimenta.
Pe lângă costurile la energie, prețul alimentelor a mai fost influențat și de creșterea rapidă a prețului la carburanți. În aprilie 2020, prețul benzinei standard era de 4.28 lei, la începutul anului prețul era de 4.91 de lei, iar acum benzina costă în anumite stații și 6.4 lei per litru.
Mai mult, fermierii avertizează că în lipsa unor măsuri clare, prețurile la alimentele de bază vor crește în această iarnă cu peste 20%.
Preţurile vor continua să crească
Aşa cum arată toate estimările acum, preţurile vor continua să crească, iar rata inflaţiei va depăşi 7% până la sfârşit de an. Acum a ajuns la 6,3% de la 5,6% în august. Şi serviciul de statistică al Comisiei Europene- EUROSTAT - ne dă campioni în Uniune la acest capitol.
Litrul de ulei s-a scumpit cel mai tare: cu aproape 24 de procente, kilogramul de cartofi cu peste 12%, kg de brânză d eoaie cu 7%, iar franzela cu 5 procente. Şi pentru serviciile de utilităţi plătim mai mult. Totalul de plată la fcatura electrică a fost mai mare cu 25% lună de lună, iar cea la gaze naturale cu 20%. Preţul unui litru de motorină sau benzină superioară a depăşit deja 7 lei, iar pachetul de ţigări e şi el tot mai. scump. Dacă am terminat radiografia scumpirilor, să vedem ce se întâmplă cu. veniturile românilor. Tot mai puţinele comenzi venite în fabrici, i-au făcut pe angajatori să dea salarii. tot mai mici. Venitul mediu a scăzut cu. 58 de lei într-o lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...