BVB introduce standarde mai dure pentru transparență! Monitorizare anuală și reguli clare pentru CA

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Adrian Tănase, directorul BVB / FOTO: Facebook BVB
Adrian Tănase, directorul BVB / FOTO: Facebook BVB
Bursa de Valori București actualizează Codul de Guvernanță Corporativă și introduce reguli noi pentru companiile listate.

Un nou cadru pentru guvernanța corporativă

Bursa de Valori București (BVB) a revizuit Codul de Guvernanță Corporativă, un set de reguli aplicabil companiilor listate pe piața principală, pentru a reflecta noile tendințe în materie de guvernanță, sustenabilitate și transparență. Anunțul a fost făcut marți, în cadrul Romanian Sustainability Forum, de către Adrian Tănase, directorul general al BVB.

„Cred că o dată la 10 ani trebuie să actualizăm Codul de Guvernanță pentru a ajuta emitenții să vadă care sunt trendurile în guvernanță, inclusiv aspectele legate de sustenabilitate. Scopul nu a fost doar sustenabilitatea, ci și o actualizare a regulilor vechi de un deceniu. Ca principale modificări, recomandarea ar fi ca riscurile ESG să facă parte din strategia companiei, asumate la nivel de board”, a explicat Tănase.

Sustenabilitatea ESG, o prioritate pentru BVB

Un aspect important al noului cod este integrarea criteriilor de sustenabilitate ESG în strategiile companiilor. BVB a lansat deja un sistem de scoruri ESG, oferind investitorilor o mai mare vizibilitate asupra conformității companiilor cu standardele internaționale de sustenabilitate.

În prezent, 21 de companii listate au publicat astfel de scoruri, iar Codul de Guvernanță Corporativă include acum o secțiune specială dedicată sustenabilității, menită să faciliteze tranziția emitenților spre respectarea noilor reglementări din acest domeniu.

Modificări cheie ale Codului de Guvernanță

Principalele actualizări ale codului includ:

  • Monitorizare mai strictă: BVB va evalua anual conformitatea companiilor cu noile reguli și va publica un raport de monitorizare.

  • Diferențierea între sistemele de administrare: Reguli adaptate pentru societățile administrate în sistem unitar și cele administrate în sistem dualist.

  • Roluri mai bine definite în conducerea companiilor: Consiliul de Administrație (CA) trebuie să își dezvolte un profil strategic pentru recrutare și succesiune, iar conducerea executivă trebuie să respecte o politică de diversitate.

  • Separarea clară a funcțiilor: Diferențierea explicită a atribuțiilor între președintele CA și directorul general, iar în cazul în care aceeași persoană ocupă ambele funcții, se recomandă numirea unui vicepreședinte independent.

  • Responsabili pentru transparență și riscuri: Se introduce recomandarea ca fiecare companie să aibă un responsabil cu Relația cu Investitorii (IR) și un responsabil cu gestionarea riscurilor, inclusiv pentru riscurile emergente.

  • Remunerare conform politicii societății: Se introduce obligația ca membrii CA să fie remunerați în conformitate cu Politica de Remunerare a companiei.

De asemenea, noul cod introduce criterii suplimentare de independență pentru membrii CA și comitetul de audit, aliniate la cerințele din Legea Societăților Comerciale.

Cum vor fi monitorizate companiile?

Pentru a asigura respectarea noului cod, BVB va implementa un mecanism de monitorizare continuă, inclusiv printr-o comisie specializată de guvernanță corporativă.

„Vrem să primim un feedback real din partea emitenților, mai ales în zonele unde există neconformități. Trebuie să avem un feedback sincer dacă vrem să îmbunătățim competitivitatea pieței de capital și să consolidăm principiile ESG”, a subliniat Adrian Tănase.

Când intră în vigoare noul cod?

Noul Cod de Guvernanță Corporativă a fost făcut public în decembrie 2024, iar companiile listate trebuie să înceapă raportarea conformității în anul 2026, pentru exercițiul financiar 2025.

BVB va publica un raport anual agregat, prin care va evalua gradul de conformitate al emitenților și va propune eventuale ajustări pentru îmbunătățirea standardelor de guvernanță.

Așadar, revizuirea Codului de Guvernanță Corporativă reprezintă un pas important pentru modernizarea pieței de capital din România, alinierea la cerințele ESG și creșterea transparenței în rândul companiilor listate. Aceste măsuri vor contribui la atragerea de noi investitori, îmbunătățirea guvernanței și consolidarea încrederii în bursa românească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel