BYD schimbă strategia pentru a cuceri piaţa europeană a maşinilor electrice

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
BYD își regândește strategia europeană după un start dificil: hibridele devin cheia relansării, transmite Reuters.

După un început marcat de decizii greșite și pași ezitanți, gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD își reorganizează operațiunile din Europa, potrivit declarațiilor oferite de șase actuali și foști directori ai companiei. Printre problemele identificate: rețeaua de dealeri insuficient dezvoltată, lipsa unor executivi cu expertiză în piețele locale și o strategie inițială bazată exclusiv pe vehicule complet electrice, în contextul în care unele piețe europene preferă încă hibridele.

 

Pentru a corecta rapid aceste erori, BYD a început o ofensivă agresivă: și-a extins semnificativ rețeaua de dealeri și a oferit pachete salariale atractive pentru a recruta manageri de la mari producători europeni, în special de la Stellantis.

 

Decizia de a include modelele hibride în portofoliul european a fost luată în decembrie, la recomandarea lui Alfredo Altavilla, consilier special pentru Europa și fost executiv la Fiat-Chrysler. Acesta l-a convins pe fondatorul și președintele BYD, Wang Chuanfu, că o strategie exclusiv EV este greu de acceptat de consumatorii europeni în acest moment. „Fiecare nou model trebuie să fie disponibil atât în versiune electrică, cât și hibridă pentru Europa”, a declarat Altavilla pentru Reuters. „Este nevoie să educăm publicul în tranziția verde.”

BYD a recunoscut public dificultățile întâmpinate în Germania, iar mărturiile oferite sub protecția anonimatului de către executivi BYD conturează pentru prima dată o imagine de ansamblu a problemelor interne și a măsurilor luate pentru redresare.

Altavilla, numit oficial în august 2024, a recrutat mai mulți manageri de top de la Stellantis, inclusiv pe Maria Grazia Davino pentru Germania și Europa Centrală, Alessandro Grosso pentru Italia și Alberto De Aza pentru Spania. Potrivit unei surse din BYD, compania le-a oferit salarii substanțial mai mari și oportunități de dezvoltare. „Nu sunt oameni pe care ne doream să-i pierdem”, a confirmat o sursă din cadrul Stellantis.

 

Schimbare de gardă la vârf și ambiții revizuite

 

Pentru a consolida poziția BYD în Europa, compania a numit-o pe Stella Li, numărul doi în ierarhia globală, la conducerea operațiunilor europene, înlocuindu-l pe Michael Shu. Acesta prezisese că BYD va deține cel puțin 5% din piața EV europeană înainte de inaugurarea fabricii din Ungaria, programată pentru 2025. Totuși, anul 2024 s-a încheiat cu o cotă de doar 2,8% și vânzări de 57.000 de unități – sub așteptările companiei.

După un succes fulminant în China – cu vânzări de 4,2 milioane de vehicule în 2024 și o creștere de șapte ori față de 2020 – BYD a devenit cel mai mare producător de EV-uri din lume, devansând Tesla. Dar concurența este acerbă: Geely, Chery, Xpeng și Changan se pregătesc, la rândul lor, să intre în Europa. În plus, războiul prețurilor de pe piața chineză a redus semnificativ marjele de profit.

 

Europa – o piață complexă, nu un bloc unitar

 

O greșeală strategică majoră a fost tratarea Europei ca pe o piață unitară, similară Chinei sau SUA. Fostul șef european al BYD a mizat pe notorietate, cumpărând un parteneriat de vizibilitate la Euro 2024 în Germania și promovând compania ca lider în „vehiculele cu energie nouă” (NEV) – o sintagmă familiară chinezilor, dar necunoscută publicului german.

Altă problemă a fost rețeaua de dealeri: prea mică și concentrată în marile orașe. În Germania, BYD vrea acum să crească numărul punctelor de vânzare de la 27 la 120, potrivit declarațiilor Mariei Grazia Davino din martie. Într-o piață în care s-au vândut 2,8 milioane de mașini în 2024, BYD a reușit să vândă sub 2.900. „Este o piață dificilă”, a spus Davino. „Încă lipsesc lucrurile de bază.”

Totuși, semnele de redresare încep să apară: vânzările europene ale BYD, inclusiv în Marea Britanie, s-au triplat în primul trimestru din 2025, ajungând la peste 37.000 de unități față de aproximativ 8.500 în aceeași perioadă din 2024.

„BYD are capacitatea de a se adapta foarte rapid la cerințele pieței, iar acest lucru este un avantaj competitiv uriaș”, a comentat Bo Yu, managerul JATO Dynamics în China.

La Salonul Auto de la Shanghai din această săptămână, BYD a impresionat cu o prezentare amplă, sub patru mărci diferite, lansând modele accesibile precum Seal 06 și Sealion 06, dar și SUV-ul de lux Yangwang U8L și conceptul sport Denza Z.

Ambițiile BYD în Europa sunt mari, dar lecțiile dure ale începutului au adus un plus de realism în strategia companiei. Succesul în China nu se traduce automat în succes european – iar BYD pare că începe abia acum să înțeleagă diversitatea și complexitatea unei piețe fragmentate și exigente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel