Cambridge Analytica. Ancheta din SUA confirmă cele mai sumbre suspiciuni
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Alexander Nix / Grafică: Oana Pavelescu
Alexander Nix / Grafică: Oana Pavelescu
Autorităţile americane au declarat că firma britanică Cambridge Analytica, cunoscută pentru scandalul deturnării masive de date ale utilizatorilor de Facebook, i-a înşelat pe utilizatorii reţelei sociale asupra modului său de colectare şi tratare a informaţiilor lor personale, a informat AFP vineri seara.

Agenţia Federală de Reglementare a Comerţului (FTC) şi-a încheiat ancheta începută în martie 2018, conchizând că fostul cabinet de consultanţă politică "recoltase informaţiile personale a zeci de milioane de utilizatori de Facebook pentru a realiza profiluri ale alegătorilor cu scopul de a-i transforma în ţinte".

Aceste concluzii date publicităţii la 4 decembrie nu surprind după publicarea de către Facebook a rezultatelor unei anchete interne din 2018.

Firma britanică, care a lucrat cu echipa de campanie a lui Donald Trump pentru alegerile prezidenţiale în 2016, a fost dizolvat în 2018, după izbucnirea scandalului.

Cambridge Analytica propunea utilizatorilor reţelei un "test de personalitate" în termeni "falşi şi înşelători", afirmând în special că nu va difuza numele persoanelor şi nici informaţii care să permită identificarea acestora.

Reclame pentru Boris Johnson au resuscitat scandalul Cambridge Analytica și referendumul pentru Brexit

Scandalul a izbucnit în urma dezvăluirilor unor lansatori de alertă în presă care explicau că firma crease profiluri psihologice a milioane de persoane, fără ştirea lor, datorită analizei datelor, cu scopul de a prevedea comportamentul lor şi a-l influenţa.

Chestionarul a fost descărcat de 270.000 de persoane, dar aplicaţia a recoltat de asemenea informaţiile despre contactele lor.

FTC nu a indicat ce urmări intenţionează să dea concluziilor sale. Ea a interzis defunctei întreprinderi să mintă asupra manierei de a trata datele personale.

În cursul acestui an, regulatorul negociase deja un acord cu fostul patron, Alexander Nix, şi cu dezvoltatorul Aleksandr Kogan, pe care îi obligase să suprime sau să distrugă toate informaţiile personale pe care le-au acumulat.

În 2018, Cambridge Analytica afirmase că a fost ruinată de "numeroase acuzaţii fără fundament". Ea a fost implicată de asemenea în campania britanică pentru Brexit în 2016.

Ancheta internă a Facebook stabilise că datele a 87 de milioane de utilizatori americani şi străini fuseseră compromise de firmă ale cărei practici îi încălcau regulamentul.

Facebook a plătit o amendă record de 5 miliarde de dolari în această vară pentru proasta sa gestionare a datelor private ale utilizatorilor săi şi a acceptat să facă unele schimbări de guvernanţă negociate cu FTC.

Un alt lucru care trezește neliniștea este acela că, Steve Bannon, strategul șef al campaniei electorale a lui Trump în 2016, și care are legături strânse cu Cambridge Analytica, este acum din nou implicat în campania electorală a președintelui american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel