Canada va relua exporturile de tehnică militară în Turcia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Canada și Turcia au ajuns la un acord pentru a relua exporturile canadiene de piese pentru drone după ce a fost de acord să confirme includerea Suediei în NATO.

Una dintre condițiile Canadei este transparența în ceea ce privește locul în care aceste arme sunt folosite.

Măsura ar urma să intre în vigoare după ce Ankara va finaliza ratificarea candidaturii Suediei la NATO, au declarat două surse pentru Reuters.

După 20 de luni de întârziere, Turcia a acționat rapid în această săptămână pentru a aproba aderarea Suediei la NATO, inclusiv prin vot parlamentar și semnătură prezidențială, lăsând Ungaria ca singurul membru care nu a ratificat-o încă.

Se așteaptă ca Turcia să trimită documentele finale la Washington vineri, lucru care ar încuraja Canada să ridice imediat controalele la export pe care le-a adoptat în 2020, au declarat cele două surse, care au solicitat anonimatul.

Acordul a fost încheiat la începutul lunii ianuarie, după luni de discuții. O persoană familiarizată cu acest subiect a declarat că părțile au convenit că acesta va intra în vigoare după ce ratificarea Suediei va fi finalizată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului canadian de Externe, Charlotte MacLeod, a declarat pentru Reuters că, în timp ce controalele la export rămân în prezent în vigoare, Ottawa urmărește să rezolve problema cu Turcia, având în vedere statutul acesteia de aliat NATO.

"Canada și Turcia continuă să se angajeze în schimburi sincere cu privire la relațiile noastre bilaterale, economice și comerciale", a spus ea.

Procesul lung de candidatură al Suediei a frustrat unii membri NATO din cauza a ceea ce au considerat a fi abordarea tranzacțională a Turciei, ceea ce a dus la concesii din partea Stockholmului și a altor aliați în ceea ce privește exporturile de arme și măsurile de combatere a terorismului.

Liderii americani au declarat că ratificarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO deschide calea pentru achiziționarea de către Ankara a avioanelor de vânătoare americane F-16, pe care Ankara le dorea de mult timp.

Canada a suspendat vânzările de tehnologie pentru drone către Turcia în 2020, după ce a concluzionat că echipamentul optic atașat la dronele fabricate în Turcia a fost folosit de Azerbaidjan în timp ce lupta împotriva forțelor etnice armene în Nagorno Karabakh, o enclavă pe care Baku a recucerit-o între timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu

pixel