Canada vrea să recupereze 26 miliarde dolari, dar lupta pentru bani se anunță aprigă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O conductă cu cântec
O conductă cu cântec
Canada se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a recupera cele aproximativ 35 de miliarde de dolari canadieni (25,74 miliarde de dolari) din banii contribuabililor investiți în conducta de petrol Trans Mountain, în condițiile în care incertitudinea privind taxele de transport și numărul limitat de cumpărători afectează valoarea strategică unică a acestui activ, scrie agenția Reuters.

Guvernul federal plănuiește să vândă Trans Mountain odată ce extinderea mult amânată, menită să tripleze fluxul de țiței din Alberta către coasta canadiană a Pacificului, va fi finalizată la începutul anului viitor. Luna trecută, Ottawa a demarat discuții informale cu comunitățile indigene situate de-a lungul traseului Trans Mountain, un prim pas în vederea vânzării conductei de 890.000 de barili pe zi, care va fi în curând finalizată.

Dar vânzarea nu s-a bucurat de interes din partea altor operatori de conducte din cauza costurilor mari de finanțare, în timp ce investitorii pe termen lung, precum fondurile de pensii, se vor abține, probabil, din cauza preocupărilor legate de expunerea la activele de combustibili fosili, spun analiștii. 

Guvernul premierului Justin Trudeau a cumpărat Trans Mountain în 2018 pentru 4,5 miliarde de dolari canadieni pentru a salva proiectul de extindere, confruntat cu ani de întârzieri, astfel că, acum, costurile au crescut spectaculos, la 30,9 miliarde de dolari canadieni și ar putea crește și mai mult. Un sondaj realizat de Reuters printre analiști și investitori a evaluat Trans Mountain între 15 și 25 de miliarde de dolari canadieni, pe baza unor factori precum veniturile preconizate și taxele de transport al petrolului.

CEO-ul Trans Mountain Corp (TMC), Dawn Farrell, a declarat că vânzarea ar putea fi încheiată până la începutul anului 2025. Trans Mountain oferă o valoare strategică, deoarece este singura conductă care transportă țițeiul din zona petrolieră a Canadei către Pacific și apoi către piețele de rafinare din Asia. Obstacolele ridicate de reglementare pentru proiectele majore de infrastructură canadiene ar putea face ca aceasta să fie ultima conductă de acest tip.

Însă incertitudinea legată de taxele de trecere face dificilă evaluarea. Marea majoritate a valorii va fi determinată de taxele de trecere, care încă nu sunt finalizate, a explicat Michael Dunn, analist la Stifel Canada, adăugând că ar fi "surprins" dacă guvernul și-ar recupera întreaga investiție în urma unei vânzări. Contractele pe termen lung acoperă 80% din capacitatea conductei, iar expeditorii, inclusiv Cenovus Energy, susțin că o parte din taxa de bază propusă de TMC este prea mare.

În privința cumpărătorilor, Project Reconciliation, un grup condus de indigeni, și Chinook Pathways, un parteneriat între Pembina Pipeline Corp și Western Indigenous Pipeline Group (WIPG), au declarat că vor licita pentru o participație la conductă. Dar Pembina intenționează acum să preia o participație de 20-30%, mai puțin cele 50% prevăzute inițial, din cauza costurilor în creștere, a declarat directorul general Scott Burrows în cadrul unei teleconferințe privind câștigurile din august. Project Reconciliation nu a modificat nimic, iar Chinook Pathways a respins orice comentarii. Enbridge, rivala Pembina, nu este interesată de licitație. 

TC Energy, care deține oleoductul Keystone, ce transportă țiței din Alberta până pe coasta americană a Golfului, se desprinde de activitatea sa de conducte de petrol, ceea ce îl face un ofertant puțin probabil, potrivit analiștilor. Dave Szybunka, manager senior de portofoliu la Canoe Financial din Calgary, a declarat că grupul de potențiali ofertanți și prețul pe care aceștia îl pot plăti este mai mic decât ar fi fost în urmă cu doi ani, din cauza scăderii prețului acțiunilor lor și a mediului de finanțare dificil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel