Urmărește dezbaterea live

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat că Germania va renunţa complet în viitor la resursele energetice din Rusia
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cancelarul german a anunţat că Germania va renunţa complet la resursele energetice din Rusia.

Cancelarul german, Olaf Scholz, speră că în viitor ţara sa va putea renunţa complet la resursele energetice ruseşti. 'În momentul de faţă luăm deciziile necesare pentru a deveni independenţi pe termen lung', a adăugat el, într-un interviu acordat ziarelor, aparţinând grupului media Funke. Scholz este încrezător că Germania va supravieţui cu succes în această iarnă şi va rămâne o putere industrială puternică. Potrivit acestuia, Berlinul mizează pe noile canale de import de resurse energetice. Totodată, cancelarul consideră că nu vor mai putea exista preţurile care existau înainte de conflictul ucrainean.

'Începând din 2045, dorim să fim complet neutri, din punct de vedere climatic, şi să producem energie, fără a folosi gaze naturale, cărbune sau petrol', a spus Scholz. El a mai afirmat că, după încheierea conflictului ucrainean, este dispus să revină la convorbiri cu Rusia pe tema controlului asupra armelor în Europa. 'Suntem pregătiţi pentru a purta convorbiri cu Rusia cu privire la controlul asupra armelor în Europa, am discutat despre aceasta chiar înainte de conflict, iar poziţia noastră nu s-a modificat', a spus cancelarul. Scholz a confirmat că Germania va continua să ofere asistenţă Ucrainei.

Potrivit informaţiilor din presă, la începutul acestei săptămâni, Bundeswehr a predat Kievului 20 de vehicule blindate Dingo şi două remorci şi transportoare cisternă M1070 Oshkosh. Sunt pregătite pentru a fi livrate în viitorul apropiat în Ucraina 18 obuziere de artilerie autopropulsate cu roţi ACS RCH-155, echipamente auto, senzori anti-dronă. În interviu, cancelarul a remarcat însă că, în acelaşi timp, Berlinul va depune eforturi pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia. "Facem tot ce ne stă în putere pentru a preveni un război direct între Rusia şi NATO. Într-un astfel de conflict, ar exista doar perdanţi la nivelul întregii lumi", a spus el, transmite Rador.

 

Vezi şi: Comisia Europeană propune noi sancţiuni contra Rusiei, care includ şi armata rusă

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane pe lista de sancţiuni adoptate de UE contra Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, noul pachet de sancţiuni, al nouălea, urmând să includă de asemenea armata şi industria de apărare rusă şi încă trei bănci ruseşti, transmite AFP.

''Cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent fac deja rău (Rusiei n.red). Dar astăzi creştem presiunea'' ca răspuns la războiul din Ucraina, a declarat Von der Leyen.

Noul pachet de sancţiuni, care necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE, include ''forţele armate ruse, precum şi ofiţeri, întreprinderi din industria de apărare'' rusă şi politicieni, detaliază şefa Comisiei. Potrivit acesteia, este vorba despre persoane care au jucat un rol cheie în ''loviturile cu rachete ruseşti'', în ''răpirea copiilor ucraineni duşi în Rusia'' sau în ''furtul de produse agricole ucrainene''.

Bruxellesul mai propune şi sancţionarea a trei noi bănci ruseşti, impunând în special o interdicţie totală asupra tranzacţiilor Băncii regionale de dezvoltare ruse, ''pentru a paraliza şi mai mult maşina financiară'' a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Sancţiunile propuse contra armatei şi industriei militare urmăresc, potrivit Ursulei von der Leyen, consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.

Propunerea privind noul pachet de sancţiuni vine la două zile după intrarea în vigoare a unui embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel