”După cum bine știți, există foarte clar o convenție între Casa Națională de Pensii și Compania Națională de Poștă în care se spune foarte clar, acolo sunt stipulate termenele de livrare a pensiilor la domiciliu.
Exact cu data de 1 ale fiecărei luni noi virăm pensiile către beneficiarii noștri, pensionarii. Deci, 1 fiind zi nelucrătoare, exact cu data de 2, deja pensiile vor fi achitate către beneficiarii noștri, pensionarii. Chiar am avut o discuție cu domnul director general al Companiei Naționale. M-a asigurat domnul director că totul este în regulă și începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate.
Termenele de livrare a pensiilor sunt foarte bine stipulate în Convenție. Începând cu un intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Națională de Poștă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noștri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poștal. Pe lângă acestea, mai avem și pensiile unde pensionarii au optat ca modalitate de plată prin cont bancar, unde se vor vedea și acestea în jur de data de 12-13 ale lunii”, a subliniat președintele Casei Naționale de Pensii Publice la postul de televiziune Antena3 CNN.
Cum vor arâta noile cupoane de pensii
Noile cupoane de pensii vor cuprinde informații noi. În primul rând, va fi trecută noua valoare a punctului de pensie, de 1784 de lei, a cărui majorare a fost decisă de coaliția aflată la guvernare. Ceea ce rămâne neschimbată este suma pensiei, care se va regăsi, la fel ca și până acum, în partea dreaptă, sus, a cuponului. În plus, pe cupon va apărea și valoarea ajutoarelor acordate. În cazul pensiilor de sub 1500 de lei, ele se ridică la 1000 de lei, livrate în două tranșe. Prin urmare, pe cupon va apărea și cifra de 500 de lei reprezentând respectivul ajutor.
Va fi timp suficient pentru operarea tuturor modificărilor necesare, mai ales că nu există încă un act normativ unde să se regăsească noua valoare a punctului de pensie. Există timp suficient pentru a tipări cinci millioane de cupoane, astfel încât pensiile să ajungă la timp la oameni?
”Orice decizie a coaliției de guvernare trebuie transpusă într-un act normativ, publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, de fapt chiar astăzi și mâine lucrăm intens cu colegii de la Ministerul Muncii, de la Casa Națională de Pensii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare să intre, probabil, în ședință de Guvern pentru a fi adoptat. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp, astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba despre niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în baza de date”, a spus Daniel Baciu la Antena3 CNN.
În cât timp trebuie tipărite cupoanele?
”Tipărirea începe undeva în jurul datei de 15 decembrie”, a precizat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Citește și Pensii 2023. Când se tipăresc taloanele cu majorările incluse
„Când se face această actualizare, majorarea punctului de pensie, noi trebuie să consolidăm baza de date pentru că nu se modifică doar valoarea punctului de pensie, avem şi alţi parametri care derivă din acestă valoare a punctului de pensie. Această consolidare a punctului de pensie la nivel central trebuie făcută mai înainte astfel încât noi plătim pensiile, începând cu prima zi a lunii.
Aceste operaţiuni trebuie să le avem de mai înainte clar stabilite. Undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie noi trebuie să avem aceste date deja pentru a putea face aceste operaţiuni specifice Casei Naţionale de Pensii pentru a putea ca la 1 ianuarie 2023 să avem deja fluturaşii tipăriţi cu noile valori ale pensiilor”, a spus șeful CNPP la România TV. ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se numără din nou...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...