Când se pot lua analgezice, înainte sau după vaccin?

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Experții au explicat ce trebuie făcut
Experții au explicat ce trebuie făcut
Multă lume se întreabă dacă și când este indicat să se ia analgezice. Dacă este posibil să se ia aceste mediamente înainte de vaccinare sau după. Răspunsul specialiștilor este un pic mai complicat și nu poate fi rezolvat cu un simplu da sau nu.

Experții sunt de părere că cel mai bine este să le evitați, cu excepția cazului în care le luați în mod obișnuit pentru o afecțiune medicală. Deși dovezile sunt limitate, unele analgezice ar putea interfera cu ceea ce încearcă să facă vaccinul: generarea unui răspuns puternic al sistemului imunitar.

Vaccinurile funcționează stimulând corpul să creadă că are un virus și să-și pregătească apărarea. Acest lucru poate provoca dureri de braț, febră, cefalee, dureri musculare sau alte simptome temporare de inflamație care pot face parte din acea reacție.

„Aceste simptome înseamnă că sistemul imunitar se dezvoltă și vaccinul funcționează”, a declarat dr. Rochelle Walensky, directorul Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, într-un briefing recent.

Covid-19. Cine sunt cei mai expuși reacților adverse la acest vaccin

Anumite analgezice care vizează inflamația, inclusiv ibuprofenul (Advil, cât și alte mărci) ar putea reduce răspunsul imun. Un studiu efectuat pe șoareci în Journal of Virology a constatat că aceste medicamente ar putea reduce producția de anticorpi - substanțe utile care blochează virusul de la infectarea celulelor.

Dacă luați deja unul dintre aceste medicamente pentru o afecțiune de sănătate, nu trebuie să vă opriți înainte de a primi vaccinul - cel puțin nu fără a-l întreba pe medicul dumneavoastră, a declarat Jonathan Watanabe, farmacist la Universitatea din California, Irvine.

Oamenii nu ar trebui să ia un analgezic ca măsură preventivă înainte de a lua un vaccin, cu excepția cazului în care un medic le-a spus, a explicat specialistul. Același lucru fiind valabil și după vaccin.

Dacă aveți nevoie de unul, acetaminofenul (Tylenol) „este mai sigur deoarece nu vă modifică răspunsul imun”, a adăugat el.

Specialiștii oferă alte sfaturi, cum ar fi ținerea unui prosop rece și umed peste zona unde a fost efectuat vaccinul și efectuarea de mișcări cu respectivul braț. Pentru febră, se bea multe lichide și trebuie purtate haine ușoare.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă roșeața sau sensibilitatea la nivelul brațului crește după o zi sau dacă efectele secundare nu dispar după câteva zile, mai spun experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

pixel