Când trebuie majorat salariul minim la 3000 de lei. Ce spun IMM-urile
Autor: Mara Ivan | 06 oct 2022, 13:07
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) susţine majorarea salariului minim la 3.000 de lei, însă propune ca acest lucru să se întâmple după finalizarea iernii, a afirmat, joi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului.

"Ca să fie foarte clar pentru toată lumea, Consiliul Naţional al IMM-urilor susţine creşterea salariului minim la 3.000 lei, ca să nu mai existe discuţii în acest sens. Ba să ştiţi că, de-a lungul timpului, îi văd aici pe partenerii de dialog social, din păcate noi am fost mai curajoşi în susţinerea creşterii salariului minim pe economie de multe ori şi am fost parteneri serioşi în acest sens, pentru că înţelegem nevoile angajaţilor", a spus Jianu la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor pentru anul 2022. 

Explicații 

Potrivit acestuia, cel mai bine ar fi ca majorarea să aibă loc după finalizarea iernii. "Dar cu câteva condiţii, legate intrinsec de ce se întâmplă cu energia şi cu costurile, pentru că dacă vor fi mari costurile nu ştiu cine va mai putea creşte salariile după o iarnă extrem de grea. Am venit cu propunerea ca, poate majorarea salariului minim să nu aibă loc de la 1 ianuarie, ci să ieşim din iarnă şi să-l creştem după lunile de iarnă şi să ne asumăm cu toţii, după, această creştere", a susţinut reprezentantul IMM-urilor.

Despre taxe și impozite

O altă propunere a CNIPMMR este reaşezare a taxelor şi a impozitelor, dar menţinerea contribuţiilor la nivelul salariului actual. "Să ajungă efectiv mai mulţi bani în mână la angajaţi", a subliniat Jianu. Inflaţia, incertitudinea evoluţiilor viitoare şi birocraţia sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile din România, a afirmat, joi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit Cartei, întreprinzătorii investigaţi au indicat că în perioada actuală se confruntă cu inflaţia (semnalată de 45,82% dintre firme), incertitudinile evoluţiilor viitoare (43,36%), birocraţia (40,90%), calitatea slabă a infrastructurii (33,43%), concurenţa neloială (33,33%), corupţia (32,06%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (31,76%), fiscalitatea excesivă (31,56%), costurile ridicate ale creditelor (30,09%), pregătirea şi menţinerea personalului (29,30%), scăderea cererii interne (28,42%), aprovizionarea cu materii prime (27,83%), neplata facturilor de către instituţiile statului (27,63%), instabilitatea relativă a monedei naţionale (26,84%).

A crescut numărul optimiștilor

"Faţă de anul trecut, dificultăţile întâlnite de antreprenori s-au schimbat. Inflaţia este principala dificultate, incertitudinile şi birocraţia. Anul trecut, incertitudinile erau pe primul loc, era pandemie, urmate de scăderea cererii interne şi găsirea şi menţinerea personalului", a spus Jianu.

De asemenea, studiul de anul acesta arată o creştere mare a celor care estimează o creştere favorabilă. Dacă anul trecut doar 7% erau optimişti, anul acesta ponderea lor este de 21%. "Totodată, constatăm o creştere a apetenţei pentru accesarea fondurilor europene: 7 din 10 companii vor să atragă astfel de fonduri. În plus, anul trecut, peste jumătate dintre companii se autofinanţau. Acum ponderea lor este sub 40%, practic 6 din 10 firme apelează la o formă de finanţare", a mai spus Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a mai spus că antreprenorii sunt extrem de îngrijoraţi de costurile cu energia, iar mesajul este ca măsurile pe care le ia Guvernul să aibă în vedere un echilibru în ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară. 

Citește și Popa (BNR): În România situația nu este bună, dar e mai bună decât la alții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe