Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Potrivit datelor disponibile în spațiul public, peste 100.000 de români care au nevoie de medicamente pe care nu le găsesc pe piață. Pentru unii dintre cei cu boli grave timpul de așteptare a ajuns la 900 de zile. Ce faci în astfel de situații? Întrebi medici, întrebi farmaciști. Și mulți dintre ei recomandă achiziționarea medicamentelor din străinătate. Pe bani mai mulți, firește. Dar cum sănătatea este mai bună decât toate, după cum grăiește o vorbă din popor, bagi mâna în buzunar, te împrumuți și cumperi.
Te zbați și cumperi
Mai ales dacă este vorba despre copii, despre părinți și mai ales dacă este vorba despre boli cronice, unde orice pauză în tratament poate avea consecințe neplăcute. Te zbați și cumperi din alte țări, în speranța că această penurie este temporară și că peste câteva luni lucrurile vor reveni la normal. Că doar speranța moare ultima, nu-i așa?
Un răspuns oficial
Am întrebat ANMDM dacă i se pare normal ca farmaciștii să recomande românilor să achiziționeze medicamente din străinătate, dacă își permit, desigur. Și iată ce au răspuns:
”Considerăm că aspectele semnalate de dumneavoastră țin de deontologia profesională a farmacistului, reglementarea și supravegherea acesteia intrând în atribuțiile Colegiului Farmaciștilor din România, organizație profesională căreia vă puteți adresa prin e-mail la adresa [email protected]”.
Aceste medicamente nu se pot schimba peste noapte
Ca și cum acești oameni ar comite o infracțiune și trebuie luați la întrebări. Dar nu, ei oferă o soluție, una de avarie, dar este o soluție, o șansă ca românii a căror viață depinde de acele medicamente să intre în posesia lor. De altfel, chiar și medicii fac recomandări similare, după cum spune medicul neurolog Dan Mitrea, într-un recent material realizat de Euronews: ”Sunt medicamente pe care nu le putem schimba peste noapte, sunt medicamente pentru pacienți cu o boală cronică și din acest motiv ele sunt necesare zi de zi. Cei mai mulți pacienți sunt forțați să-și cumpere medicamente din afara țării, chiar și noi îi îndrumăm și le spunem de unde să-și cumpere medicamentele, pentru a-și continua tratamentul, până se rezolvă problema”.
De ce lipsesc medicamente din farmacii? Prima cauză indicată de cei din domeniu este prețul prea mic. Iar problema este că aceste prețuri mici devin foarte atractive pentru exportul paralel. ”Sunt multe țări din Europa care cumpără de la noi, pentru că aici este cel mai mic preț”, explica un farmacist.
Când se va remedia problema medicamentelor?
Iată răspunsul primit la această întrebare de la ANMDM: ”Discontinuitățile de medicamente nu sunt doar un fenomen românesc, ci și o problemă internațională. Sunt mulți factori care influențează accesul la medicamente, independent de ANMDM. Producția de medicamente este globală, lanțul de aprovizionare este complex și pot exista multe motive pentru penurie (diverse probleme de producție, deficitul de materii prime sau vânzări mai mari decât era de așteptat, precum și schimbările structurale de pe piața farmaceutică globală (politica de prețuri/piață neatractivă din punct de vedere comercial, război, pandemii etc). De altfel, și draftul legislației farmaceutice europene abordează acest aspect al managementului stocurilor și caută soluții concrete și eficiente”, a menționat ANMDM, amintind că, la sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană a întocmit o listă de 200 de medicamente critice care nu ar trebui să lipsească din niciun stat UE și al căror deficit trebuie evitat.
Nu înseamnă că pacienții sunt afectați!
În plus, se precizează că, ”referitor la informațiile apărute în spațiul public privind lipsa anumitor medicamente, menționăm că ANMDMR monitorizează continuu evoluția stocurilor din Sistemul electronic de raportare (SER) precum și rulajele raportate de deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) către distribuitorii angro parteneri.
Chiar dacă un producător notifică o problemă de discontinuitate, aceasta nu înseamnă întotdeauna o lipsă totală de pe piața farmaceutică a substanței active respective. Poate exista un alt producător care comercializează aceeași substanță activă, în aceeași concentrație și aceeași formă farmaceutică, dar cu o altă Denumire comercială (DC).
Prin urmare, numărul de notificări transmise de companiile farmaceutice nu indică neapărat o lipsă totală sau faptul că pacienții sunt direct afectați”, consideră ANMDM.
Obligații și adrese web
Și tot ANMDM precizează, în răspunsul său, că ”stocurile de medicamente la nivel de județ/regiune/țară, exprimate în unități terapeutice, pot fi vizualizate prin accesarea link-ului https://ser.ms.ro/access/user.
Potrivit Ordinului ministrului sănătății nr.269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente, farmaciile trebuie să transmită succesiv comenzi justificate către distribuitorii angro cu care se află în relaţii contractuale, iar în cazul în care comanda justificată nu este onorată, farmaciile au obligația să anunțe ANMDMR, pe adresa de e-mail [email protected], pentru a se efectua verificările care se impun, potrivit legislației specifice în vigoare.
Totodată, vă informăm că notificările primite de la DAPP, referitoare la întreruperea temporară sau permanentă a medicamentelor care se află în lanțul de distribuție din România, pot fi vizualizate la rubrica special creată pe website-ul ANMDMR, rubrică actualizată permanent: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/autorizare-medicamente/notificaridiscontinuitate-medicamente/”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Informare oficial din partea...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...