Capcană cu amânarea ratelor. Adrian Vasilescu (BNR): Cine ia această decizie, să ţină cont de un lucru foarte important!
Autor: Dana Mihai | 11 apr 2022, 11:01
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu a făcut recomandări românilor în această perioadă de criză, în legătură cu amânarea ratelor.

"Eu gândesc că în condițiile actuale, având în vedere că, chiar dacă printr-o ordonanță de urgență a Guvernului ar veni o asemenea decizie, ea rămâne în continuare la latitudinea celor care au credite. Pentru că o asemenea decizie nu se poate aplica automat pentru toată lumea. Deci practic ar urma să beneficieze de această decizie doar cei care gândesc că au nevoie de o asemenea amânare, pentru un anumit număr de luni 3-4 cât cred ei că e nevoie în condițiile crizei actuale. Sunt oameni în dificultate și au probleme în a-și achita ratele în acest interval de timp", a explicat Adrian Vasilescu.

 

"Le atrag atenția celor care ar vrea să facă cereri de amânare"

 

"Altfel eu le atrag atenția celor care ar vrea să facă cereri de amânare, să țină seama de următorul pact. Suntem în criză, inflația este mare și este în creștere. Asta înseamnă că în viitorul apropiat vor crește și dobânzile. Şi vor creste continuu. Ceea ce înseamnă că dacă cineva va lua o decizie să își amâne ratele, doar pentru că e posibil și nu pentru că are o stringentă nevoie, să se gândească bine că vor trebui să plătească mai mult când se vor relua plățile", a adăugat acesta.

Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

 

Despre refinanțare în această perioadă

 

 "Ai un credit vechi de pildă. La creditul vechi se aplică ROBOR. ROBOR-ul în formula de calcul a dobânzii. Adică ROBOR-ul + marja bănci = dobânda, la creditul vechi. La creditul nou se aplică IRCC. Dobânda prin calculul ROBOR ul va suporta o influență de peste 4,6%, pe când IRCC-ul este 1,86. Așa că în această condiție este binevenită dacă se ajunge la o convenție între client și bancă, este binevenită o astfel de refinanțare.

Pentru că refinanțarea nu o faci de florile mărului. Așa că apare acest fenomen. Refinanțare în sistemul bancar și e posibil să o faci dacă ai nevoi și nevoia ar fi această schimbare de condiție a creditului, din credit de dinainte de 11 noiembrie 2019, când se aplica ROBOR-ul și un credit de după această dată când accelerează IRCC", a mai spus Adrian Vasilescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe