Capcană cu amânarea ratelor. Adrian Vasilescu (BNR): Cine ia această decizie, să ţină cont de un lucru foarte important!
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu a făcut recomandări românilor în această perioadă de criză, în legătură cu amânarea ratelor.

"Eu gândesc că în condițiile actuale, având în vedere că, chiar dacă printr-o ordonanță de urgență a Guvernului ar veni o asemenea decizie, ea rămâne în continuare la latitudinea celor care au credite. Pentru că o asemenea decizie nu se poate aplica automat pentru toată lumea. Deci practic ar urma să beneficieze de această decizie doar cei care gândesc că au nevoie de o asemenea amânare, pentru un anumit număr de luni 3-4 cât cred ei că e nevoie în condițiile crizei actuale. Sunt oameni în dificultate și au probleme în a-și achita ratele în acest interval de timp", a explicat Adrian Vasilescu.

 

"Le atrag atenția celor care ar vrea să facă cereri de amânare"

 

"Altfel eu le atrag atenția celor care ar vrea să facă cereri de amânare, să țină seama de următorul pact. Suntem în criză, inflația este mare și este în creștere. Asta înseamnă că în viitorul apropiat vor crește și dobânzile. Şi vor creste continuu. Ceea ce înseamnă că dacă cineva va lua o decizie să își amâne ratele, doar pentru că e posibil și nu pentru că are o stringentă nevoie, să se gândească bine că vor trebui să plătească mai mult când se vor relua plățile", a adăugat acesta.

Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

 

Despre refinanțare în această perioadă

 

 "Ai un credit vechi de pildă. La creditul vechi se aplică ROBOR. ROBOR-ul în formula de calcul a dobânzii. Adică ROBOR-ul + marja bănci = dobânda, la creditul vechi. La creditul nou se aplică IRCC. Dobânda prin calculul ROBOR ul va suporta o influență de peste 4,6%, pe când IRCC-ul este 1,86. Așa că în această condiție este binevenită dacă se ajunge la o convenție între client și bancă, este binevenită o astfel de refinanțare.

Pentru că refinanțarea nu o faci de florile mărului. Așa că apare acest fenomen. Refinanțare în sistemul bancar și e posibil să o faci dacă ai nevoi și nevoia ar fi această schimbare de condiție a creditului, din credit de dinainte de 11 noiembrie 2019, când se aplica ROBOR-ul și un credit de după această dată când accelerează IRCC", a mai spus Adrian Vasilescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel