Capitalizarea EximBank și CEC Bank, în analiza Comisiei Europene

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Palatul CEC
Palatul CEC
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat miercuri seara că s-au convenit cu reprezentanții Comisiei Europene două teme majore: finalizarea detaliilor pentru aprobarea schemei de ajutor dedicată decarbonizării proceselor de producție industrială și capitalizarea EximBank și CEC Bank.

"Două teme importante, agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene. 1. Revitalizarea industriei româneşti intră în linie dreaptă. Împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, am pus la punct ultimele detalii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor de producţie industrială, iniţiativă din cadrul programului "România Produce".(...)2. Tot astăzi, am pus pe agenda discuţiilor şi capitalizarea EximBank şi CEC Bank, în condiţii de piaţă, pentru a le consolida capacitatea să sprijine proiectele strategice ale companiilor româneşti", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte prima temă, autorităţile române şi-au asumat să susţină producătorii din industria metalurgică şi din industria chimică, piloni ai producţiei industriale din România, aceştia confruntându-se cu provocări majore: consumul mare de energie şi nevoia urgentă de modernizare pentru a rămâne competitive.

"Comisia Europeană a mai autorizat astfel de scheme în Italia şi Cehia, care s-au dovedit de mare succes. Cu un buget de 5 miliarde de lei vrem să oferim sprijin financiar direct pentru electrificarea proceselor de producţie, utilizarea hidrogenului verde şi reducerea consumului de energie. Este o măsură practică, dar şi una de viziune. Fără acest sprijin, riscăm să pierdem investiţii şi să vedem cum alte ţări îşi transformă economiile. Mulţumesc partenerilor din echipa DG Competition pentru deschiderea cu care au primit această propunere", a explicat Boloş.

În ceea ce priveşte capitalizarea celor două bănci, ministrul Finanţelor a precizat că "este un obiectiv important pentru noi să stimulăm competitivitatea firmelor româneşti pe pieţele internaţionale şi să încurajăm investiţiile în sectoarele cu potenţial de creştere". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă

pixel