Carburanţii premium, tot mai aproape de preţul istoric de 8 lei pe litru
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Carburanţii premium, tot mai aproape de preţul istoric de 8 lei pe litru
Carburanţii premium, tot mai aproape de preţul istoric de 8 lei pe litru
Preţurile uriaşe de la pompă au intrat în atenţia Consiliului Concurenţei. Nu de acum, încă din luna septembrie. Însă, chiar şi aşa, ele cresc în acelaşi ritm, zi de zi, iar prețul unui litru de benzină premium se îndreaptă vertiginos spre 8 lei deja. Șoferii se plâng că nu mai fac faţă scumpirilor. Un plin a ajuns să coste şi cu câteva zeci de lei mai mult.

În Capitală, un litru de benzină superioară a ajuns la 7 lei și 20 de bani. Dar nici benzina standard nu are un preţ accesibil.

"Cu un milion făceam un plin de gaz, acum un milion jumate. Noroc că am și benzină, am și gaz. Dar benzină nici nu mai imi iau", spune un şofer.

Şoferii se plâng şi de faptul că, de la o benzinărie la alta, variaţiile sunt foarte mari. În oraşele mari, sau în zonele turistice, costurile sunt mult umflate, spun ei.

OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie

Analiștii cred că un litru de benzină superioară ar putea ajunge să coste, în curând, între 7.5 şi 8 lei, preţ istoric pentru România.

"Nu este exclus să vedem benzina peste nivelul de 7.5 lei în funcție de cum va evolua prețul petrolului la nivelul internațional. De vină pentru creşterea semnaficativă a carburanţilor este scumpirea barilului de petrol de la 173 de lei faţă de anul trecut, acum suntem la un nivel de 362 de lei. Şi creşterea cotaţiei la energie electrică şi gaye care influenţează preţul final de la pompă", a declarat Adrian Negrescu, consultant economic. 

Premierul demis Florin Cîţu a cerut Consiliului Concurenţei să înceapă o anchetă care să verifice dacă scumpirile din piaţă sunt justificate sau există înţelegeri la nivelul benzinăriilor privind majorările de preţuri.

"Atunci când prețul petrolului crește, crește și imediat prețul la pompă, dar atunci când prețul petrolului scade, nu scade prețul la pompă. Este o asimetrie. Sper că asimetria asta nu este dată de vreun cartel, ci este determinat de cererea care nu scade", a declarat Florin Cîţu.

 În replică Consiliul Concurenţei a anunţat că a început o anchetă din luna septembrie, asta după ce reprezentanţii au observat majorări ale preţurilor pe timpul verii, şi se fac verificări la toţi operatorii economici implicaţi. Rămâne de văzut şi când va veni rezultatul anchetei, potrivit Antena3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel