Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Cardul European de Sănătate facilitează accesul la asistență medicală în timpul șederii temporare în țările membre ale Uniunii Europene (UE). Valabil timp de doi ani, obținerea acestuia necesită, în general, aproximativ șapte zile lucrătoare.
În timpul șederii temporare într-o țară membră UE, românii pot utiliza acest card pentru a primi tratament medical. Documentul poate fi folosit exclusiv în timpul unei astfel de șederi temporare într-un stat membru UE, indiferent de motivul călătoriei – fie că este vorba de turism, afaceri, vizite familiale sau studii.
Conform Legii nr. 95/2006 referitoare la reforma din domeniul sănătății, cardul european de sănătate poate fi utilizat exclusiv în statele membre UE pentru a accesa tratamentul medical necesar. Trebuie subliniat faptul că acesta nu are nicio valabilitate în România, conform legislației.
Practic, acest card poate fi utilizat doar în situații de urgență medicală care apar în timpul șederii temporare într-un stat membru UE.
Cardul nu acoperă costurile tratamentului intenționat în timpul călătoriilor. De asemenea, nu poate fi considerat o alternativă la asigurarea de călătorie și nu garantează servicii medicale gratuite. Regulile și acoperirea pentru serviciile medicale sunt stabilite conform legislației fiecărui stat membru UE. Prin urmare, serviciile medicale care sunt gratuite în România pot implica costuri în alte țări.
Cardul european de sănătate este eliberat gratuit la cererea persoanei asigurate și are o valabilitate de doi ani. Pentru a solicita acest document, persoana asigurată trebuie să fie la zi cu plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
În situații excepționale care pot întârzia eliberarea cardului sau în cazuri de urgență care necesită un card într-un interval mai scurt de șapte zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va emite un certificat provizoriu care să înlocuiască cardul.
În prezent, cardul european de sănătate este acceptat pentru servicii medicale în spitalele de stat din toate statele membre UE (cu excepția României) și în țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.
Acte necesare
Cerere de eliberare a cardului european de asigurari de sanatate
Documente solicitate:
- scan/poza dupa actul de identitate - OBLIGATORIU
- dovada calitatii de asigurat (dupa caz)
Asiguratii altor case de sanatate trebuie sa se adreseze direct CAS de care apartin.
Trebuie menționat faptul că aceste solicitări se pot depune și online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...