Cardurile de sănătate expiră. Ce se întâmplă mai departe
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Se vor digitiza mai multe servicii
Se vor digitiza mai multe servicii
În acest an și anul viitor, valabilitatea cardurilor de sănătate ar trebui să expire, ceea ce ar însemna că Ministerul Sănătății va trebui să tipărească 14 miliane de noi carduri.

Însă, un proiect de hotărâre de Guvern care a fost depus în dezbatere publică, prevede ca valabilitatea cardurilor de sănătate să fie extinsă cu 5 ani.

Conform datelor oficiale, anul acesta expiră în jur de 4.200.000 de carduri iar în 2021 expiră în jur de 10.000.000 de carduri de sănătate.

După cum scrie în proiectul de HG, termenul de valabilitate a cardurilor naționale emise până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii, în contextul în care peste 14 milioane de carduri de sănătate ar trebui retipărite de către Ministerul Sănătății, în următoarea perioadă, astfel că bugetul ministerului va fi degrevat de o cheltuială suplimentară.

Extinderea termenului de valabilitate se va face automat, fără ca posesorii acestora sau medicii să facă nimic.

Cardul european de sănătate. Ce faci dacă l-ai pierdut

"Rezultă astfel o degrevare a bugetului Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naționale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și a bugetului Fondului național de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuției acestora", scrie în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Cardul național de asigurări sociale de sănătate se emite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. 

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate se emite ca instrument în vederea dovedirii, prin intermediul Platformei informatice din asigurările de sănătate, a calităţii de asigurat ori neasigurat a persoanei, precum şi ca instrument în procesul de validare a serviciilor medicale, a medicamentelor sau dispozitivelor medicale decontate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Realizarea şi implementarea acestuia reprezintă un proiect de utilitate publică de interes naţional.

Această nouă prelungire cu încă cinci ani ar putea fi a doua prelungire a valabilității acestor carduri, de la momentul de la care au început să fie emise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel